Na internetu během léta přibývá podvodů s platebními kartami

Během letních měsíců výrazně přibývá pokusů o podvodné platby na internetu. Nárůst je zaznamenán především u transakcí prováděných odcizenými platebními kartami v internetových obchodech. Podezřelé transakce se přitom už netýkají pouze drahého zboží či letenek, provozovatelé tuzemských e-shopů tak musí být obezřetnější. Problémům se snaží předcházet intenzivní komunikací s bankovním sektorem.

Kromě zneužívání platebních karet pomocí kopírovacího zařízení na bankomatech sílí během letních měsíců další hrozba, kterou jsou podvody v internetových obchodních sítích. Prázdninové dovolené totiž nabízí kriminálním živlům dostatek příležitostí k nelegálnímu získání platebních karet. Obratem se pak s nimi snaží platit nejen v blízkých kamenných obchodech, ale stále častěji také v e-shopech. „Se vzrůstající oblibou online nákupů v České republice dochází během letních měsíců až k dvojnásobnému navýšení počtu pokusů o zneužití platební karty. Dochází k nim zejména poté, kdy banky zaznamenají phishingový útok na uživatele internetového obchodu či internetového bankovnictví,“ uvedl Ivan PechánekRaiffeisenbank, která kvůli nárůstu podezřelých objednávek na internetu zřídila nové monitorovací oddělení.

Velká část platebních bran na internetu v současnosti používá bezpečnostní systém 3D-secure, který minimalizuje případná rizika související s platbou online. Údaje o své platební kartě totiž nakupující neposkytuje obchodníkovi, ale přímo bance. Provozovatelé internetových obchodů využívající tento systém jsou tedy bankou o podezřelých transakcích pravidelně informováni. „Díky informacím z bankovního sektoru jsme schopni odhalit podezřelé objednávky velmi rychle. Případný podvod identifikujeme podle okolnosti platby či na základě podezřelých znaků ve fakturačních údajích. Zjistíme li nesrovnalosti, začneme objednávku prověřovat,“ vysvětlila Viera Trumhová, finanční ředitelka společnostiVivantis, která provozuje například e-shopy Parfemy.czHodinky.cz či Sperky.cz. „Přestože od dubna evidujeme podezřelé objednávky v celkové hodnotě 350 000 Kč, všechny nám dosud známé pokusy o podvod skončily bez finančních ztrát. Nejčastěji tento problém řešíme u dražších parfémů a hodinek, cena u podezřelých transakcí však začíná v poslední době klesat,“ připomněla Trumhová.

Platební karta umožňuje nejrychlejší garanci převodu finančních částek od držitele k obchodníkovi. A to bez ohledu na skutečnost, zda se jedná o klasický či internetový obchod. Množství podvodníků, hackerů či padělatelů proto bude podle odborníků narůstat, což vyžaduje intenzivní spolupráci mezi bankovním sektorem a internetovou obchodní sítí. Všechny podezřelé platby či testovací pokusy předcházející zneužití platebních karet je nutné pravidelně vyhodnocovat. „Opatření vedoucí k zamezení objednávek z podezřelých IP či e-mailových adres je potřeba připravovat přímo s provozovatelem příslušného e-shopu. V případě podezření neprodleně informujeme držitele karty a požádáme ho o ověření. Je li potvrzeno zneužití platební karty, okamžitě vrátíme finanční prostředky na účet držitele platební karty, čímž předejdeme reklamačním procesům ze strany vydavatelských bank,“ doplnil Ivan PechánekRaiffeisenbank.