Využijte okurkovou sezónu. Nízké sazby hypoték vydrží do konce léta

Loňské jaro přineslo rekordně nízké úrokové sazby hypoték. Zdálo se, že pro další pokles již není prostor. Situace se ale opakovala i letos na jaře, kdy jsme byli svědky nového rekordu. Fincentrum Hypoindex poprvé v historii klesl pod 2,9 % ročně. Sazby již ale výrazně klesat nebudou. S financováním nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru proto neotálejte a využijte letních akcí bank.

„V současnosti panují ty nejlepší podmínky pro pořízení vlastního bydlení. Je to zásluha nízkých úrokových sazeb i podhodnocených cen nemovitostí. Přitom již nelze očekávat další výrazný pokles sazeb. V nejbližším období proto předpovídáme jejich stagnaci a následně pozvolný růst. I ceny nemovitostí se již začínají odrážet ode dna. Doba pro nákup nemovitosti je tedy nyní velmi vhodná. I kdyby snad úroky za půl roku klesly ještě o pár setin procenta, nemá kvůli tomu význam otálet. Mít sazbu za aktuálních podmínek znamená mít velmi dobrou sazbu a současně využít nízkých cen nemovitostí.

Příznivé sazby by měly vydržet do konce léta. Období léta se všeobecně pokládá za okurkovou sezónu a platí to i pro hypoteční trh. To ale neznamená, že se o prázdninách nebude na poli hypoték nic dít. Zvláště menší banky se mohou pokusit využít zdánlivého klidu zbraní a ukousnout si větší podíl na hypotečním koláči. Člověk, který potřebuje hypotéku během dalšího půl roku až roku řešit, proto nemá důvod vyčkávat v naději, že sazby ještě poklesnou, a měl by využít letních akcí bank.“

Autorem komentáře je Jan Kruntorád, předseda představenstva společnosti Gepard Finance