Věnujete se lehkému hazardu? Neutraťte víc než 15 % z výplaty

Lehký hazard, hry či sázky jsou staré jako lidstvo samo a zdaleka ne každý, kdo se jim věnuje, se automaticky stane gamblerem. Záleží na osobnostních dispozicích, psychickém stavu i mnoha vnějších okolnostech. Přesto existují lidé, kteří kouzlu hraní podlehnou. V tomto článku přinášíme seznam základních příznaků, podle kterých lze poznat, že se hra pro zábavu začíná měnit v závislost. Pokud u sebe nebo svých blízkých pozorujete některý z uvedených symptomů, je načase vyhledat odbornou pomoc.

Příznak č. 1: Hráč vkládá do hry více peněz, než si může dovolit

Zdravý hráč vkládá do hry vždy jen takovou finanční částku, kterou může postrádat. Patologický hráč se ovšem vyznačuje tím, že v zápalu vášně investuje do hraní finance, které nezbytně potřebuje k obživě sebe i rodiny. Odtud pak obvykle vede cesta k dluhům, prodeji majetku, krádežím a další trestné činnosti, případně k úporné snaze vyhrát peníze zpět. „Pokud chce člověk zkusit tento druh zábavy, měl by si na každý měsíc vyhradit přesnou částku, kterou za žádných okolností nepřekročí. Částka by měla činit maximálně 15 % pravidelného měsíčního příjmu, a po jejím dosažení by měl hráč se zábavou přestat. Za žádných okolností by si neměl finance na hraní půjčovat,“ upozornil Libor Matoušek z online herního portálu Sunmaker.com. „Každý kvalitní online herní portál dnes pracuje s přísně nastavenými finančními a časovými limity, které hráč při hraní nesmí překročit. Tyto limity si uživatelé podle svých možností nastavují sami a po jejich dosažení se jim přístup na herní platformu automaticky zablokuje,“ doplnil Matoušek s tím, že zodpovědné herní portály mají zároveň povinnost informovat hráče o možné závislosti. Pokud uživatel vyjádří přání, pak ho dokonce napřímo spojí s odborníky, kteří mu s případnou závislostí pomohou.

Příznak č. 2: Nespolehlivý zaměstnanec, zanedbaný školák

Typickým příznakem ztráty kontroly nad hraním je zanedbávání zaměstnání nebo studia, koníčků, zálib, sportu či volnočasových aktivit, které hráči dříve přinášely radost. Závislý člověk má obvykle výrazně zhoršenou pracovní výkonnost, nezvládá plnit úkoly, nestíhá termíny. Zároveň je pro patologického hráče typické, že žádá finanční zálohy v předtermínech a faktury si přeje proplácet obratem. Dny dovolené si obvykle nevybírá najednou, ale kouskuje si volno v průběhu celého roku po jednotlivých dnech. Navíc je v zaměstnání hlásí často až v daný den ráno, tedy spontánně. Hráči školou povinní pak kumulují neomluvené hodiny, nestudují a neplní zadané domácí úkoly. Nutkavá potřeba nové hry se vykazuje takovou silou, že přebije i tušené negativní důsledky. Pokud se problém opakuje, vede k zhoršeným studijním výsledkům či ke ztrátě zaměstnání.

Příznak č. 3: Problémy v mezilidských vztazích, podlomená psychika

Hraní her by ze své podstaty mělo být rekreační aktivitou, zábavou a formou rychlého odreagování. Pokud však hráč ignoruje všechna doporučení ohledně stráveného času a výše finančních vkladů, původní efekt hraní už nevnímá. Stav psychické závislosti na hazardu postupně vede k vnitřnímu napětí, depresím, výčitkám svědomí nebo poruchám spánku. Závislý hráč se uzavírá před rodinou, přáteli i kolegy v zaměstnání, odmítá hovořit o financích či trávení volného času. Závislost na hraní s sebou proto zpravidla nese hluboké narušení mezilidských a rodinných vztahů. Patologický hráč postupně ztrácí přátele, jelikož začne postrádat společná témata k hovoru. Svou závislost se navíc obvykle snaží před svými blízkými tajit, což vede k neustálému lhaní a vytváření jiné reality. Výjimkou není ani schizofrenní chování a vedení dvojího života.

Příznak č. 4: Neschopnost odepřít si hru, propojené závislosti

Zdravý hráč je bez problémů schopen zábavu přerušit nebo s ní vůbec nezačít, pokud by to znamenalo nepřípustnou ztrátu pro rodinný rozpočet, případně pokud by to kolidovalo s důležitou povinností. Závislý člověk ovšem tuto schopnost ztrácí. Jeho denní či týdenní řád je z velké části podřízen hraní nebo jeho plánování, eventuálně opatřováním potřebných financí. Ještě výraznější závislost a odtržení od reality pak vzniká v kamenných kasinech, kde je hráčům často nabízen po celou dobu hraní alkohol zdarma. „Jedna závislost velice často doprovází či podmiňuje tu druhou a nelze je vnímat izolovaně. Pokud se člověk rozhodne, že se bude ve volném čase lehkému hazardu věnovat, neměl by rozhodně trávit čas tam, kde bude moci požívat alkoholu či jiných lehkých drog. V opačném případě může totiž i opatrný a příležitostný hráč ztratit kontrolu a představu o vložených financích,“ varoval Libor Matoušek z online herní platformy Sunmaker.