Účinnost moderních solárií odpovídá letnímu slunečnímu záření u hladiny Středozemního moře

Solární průmysl zaznamenal v minulém roce nárůst návštěvnosti. Zvýšila se totiž informovanost veřejnosti a lidé se přestávají bát negativních účinků nesprávného opalování. Výrazně tomu napomohly i pravidelné kontroly prověřující, zda všechna solária splňují přísnou normu Evropské unie. Ta stanovila erytémovou účinnost pro solária 0,3W/m2, což odpovídá intenzitě letního slunečního záření u hladiny Středozemního moře.

V rámci celé Evropské unie solária musí splňovat bezpečnostní normu, která například reguluje intenzitu záření s cílem minimalizovat riziko spálení kůže. Tato norma byla přijata všemi členy unie na základě doporučení evropských vědců, kteří definovali, jak má vypadat dostatečně bezpečné solárium. Výsledná podoba normy přitom byla vedoucími představiteli EU ještě více zpřísněna oproti původnímu návrhu vědců z 0,7W/m2 na 0,3W/m2. Bezpečnost solárií se tak stala standardem, který musí provozovatelé solárií bezpodmínečně zavádět do své každodenní činnosti.

Solária jsou vhodným společníkem v každém ročním období

Ačkoliv se může zdát, že solária představují sezónní záležitost, lidé si mohou užívat relaxaci při sluneční lázni během celého roku. Nejnavštěvovanější jsou solária v jarním období, kdy začíná svítit slunce, ale venku je stále chladno na běžné opalování. Dále pak v období před odjezdem na dovolenou, kdy je vhodné zvyšovat si přirozenou ochranu kůže, aby nedošlo ke spáleninám. Na podzim a v zimě si lidé dopřávají opalování nejen kvůli nadcházející plesové sezóně, ale i ze zdravotních důvodů. Solária totiž stimulují produkci vitaminu D v kůži stejně jako přirozené sluneční záření. Právě v zimních měsících, kdy jsou kratší dny a slunce svítí slabě, mají lidé nedostatek slunečního záření a vitaminu D. Přestože mezi návštěvníky solárií převažují ženy ve věku od 18 do 50 let, oblíbenost solárií postupně stoupá také u mužů, kteří tvoří přibližně třetinu všech návštěvníků.

Nový trend představují hybridní nebo kolagenová solária

V poslední době je znatelná poptávka po nových moderních soláriích, která splňují nejpřísnější standardy pro opalování a poskytují maximální komfort a vynikající opalovací efekt bez nadměrné zátěže kůže. Nejnovějším trendem v solárním průmyslu jsou pak takzvané hybridní nebo kolagenová solária, která představují nejlepší kombinaci ze slunečního spektra. Hybridní solária totiž spojují sluneční UV záření a aktivační červené světlo. Díky tomu dochází k výraznému snížení dávky UV záření a lidé si mohou dopřávat bezpečného opalování. Další výhodou této nové technologie je, že snižuje vedlejší účinky opalování, jako je například typické vysoušení pokožky nebo nepříjemný zápach UV.

Autor komentáře: Michal Kárych, předseda České asociace zdravého opalování