TIP pro letní dovolenou: pořiďte si boty z buněk pryskyřice a vezměte psa do Tater

Léto je tradičně obdobím prázdnin a dovolených. Někteří se těší na odpočinek ve vyhřátém písku na pláži, jiní na poznání nových koutů světa, horskou turistiku či golfový pobyt. Na každou z těchto dovolených je však třeba zabalit trošku jiný kufr. V tomto článku proto poradíme, co byste si s sebou neměli zapomenout zabalit a jaké vybavení je dobré si na dovolenou opatřit, abyste si volno užili bez potíží.

Podle odborníků z oblasti cestování jsou o letošních prázdninách nejvíce trendy poznávací zájezdy, které obsahují zároveň koupání u moře. „Zcela nejvyhledávanější destinací je pro české turisty letos Itálie. Rádi jezdí do Říma, kde mohou využít kombinace městské turistiky a koupání na Palmové riviéře. Oblíbená je i Neapol s koupáním na Capri,“ potvrzuje trend Lukáš Przybylski ze specializovaného pobytového slevového portálu Slevoteka.cz. „Stále oblíbenější je však také vysokohorská turistika. Češi s oblibou jezdí do Tater, kam si na turistické chodníky Tatranského národního parku mohou vzít nově i svého psa,“ doplňuje Przybylski. Na co se tedy při balení kufru zaměřit?

Poznávací dovolená: Zvolte boty z buněk pryskyřice, vyhnete se bakteriím

Lidé, kteří mají v oblibě objevování nových míst a památek, volí nejčastěji poznávací zájezdy. V rámci nich mají možnost obdivovat zajímavé kouty a metropole světa, s průvodcem či bez něj. Pro tyto dovolené je tedy typická delší chůze, s občasnými krátkými pauzami na kávu či občerstvení. Extrémně nabitý program je pak charakteristický zejména pro eurovíkendy, kdy se cestovatelé snaží po vlastních nohou ujít co nejdelší trasy, aby během pouhých dvou dní poznali ze zvolené metropole maximum. Pro tento typ dovolené je tedy nezbytné, abyste si s sebou zabalili vhodnou obuv, ve které vydržíte chodit denně i 10 hodin. Dobře zvolené boty by vás neměly tlačit ani unavovat.

Doporučení odborníka: „Pro delší chůzi je vhodná kotníková obuv z přírodní usně, která poskytuje chodidlu vhodnou oporu a chrání ji při došlapu. Letní městskou alternativou je pak otevřená obuv, která zajišťuje noze dostatečnou cirkulaci vzduchu a je tak při pohybu ve vyšších teplotách příjemnější. Důležité každopádně je, aby byla takto užívaná obuv z vhodného materiálu, jinak hrozí jejímu nositeli riziko množení bakterií a vzniku plísní a puchýřů. Dobré je poohlédnout se po površích, které využívají uzavřených buněk pryskyřice. Ty jsou antimikrobiální a snižují tak riziko přenosu bakterií,“ radí Tomáš Jurák ze společnosti Coqui, která na český trh dodává certifikovanou letní obuv. „Ideální váha u obuvi pro dospělé je do 180 gramů, aby docházelo k minimální únavě nohou. V případě dětské obuvi by váha měla být v rozmezí 130 až 145 gramů,“ uvádí Jurák.

Aktivní dovolená: Pro začátečníky inline brusle s kolečky 50 mm

Pro sportovce a aktivní jedince je nejvhodnějším odpočinkem dovolená na horách nebo pobyty, kde se mohou věnovat aktivitám jako je cykloturistika, bruslení, tenis nebo třeba rafting. Pokud se tedy věnujete některému sportu aktivně, vyplatí se Vám opatřit si s sebou na dovolenou také vlastní vybavení. Ačkoliv mnoho ubytovacích zařízení nabízí vypůjčení kola, bruslí či tenisových raket, obvykle se jedná o vybavení zcela základní a výrazně použité. Navíc je z logických důvodů zvoleno takové, které bude vyhovovat většině návštěvníků, a nemusí proto uspokojovat vaše specifické požadavky. Z neoptimálně seřízeného kola vás tak může bolet třeba zádové svalstvo a oblast kříže, u bruslí pak hrozí při delším používání i zdravotní problémy s chodidly.

Doporučení odborníka: „Během letních měsíců si Češi na dovolenou pořizují ze sportovního vybavení nejčastěji inline brusle. Ze všech objednávek v daném měsíci se 21 % týkalo právě jich. V těsném závěsu pak byl zájem o nosiče kol s 18% podílem a tenisové rakety s 16 %,“ potvrzuje trend Josef Mech, ředitel e-shopu Sportobchod,cz, který patří k největším on-line prodejcům sportovních potřeb. „Lidé, kteří chtějí na dovolené s bruslením začít, by měli volit pohodlnější botičku, a také menší kolečka, nejlépe o průměru kolem 80 milimetrů. Pro nejpokročilejší jsou pak vhodné takzvané Speed inline brusle s kolečky o minimálním průměru 100 milimetrů,“ doplňuje Mech.

Relaxační dovolená: Opalovací krém a panthenol na spáleniny

Exotické destinace se vyznačují vlhkým tropických podnebím, které často doprovází zatažená obloha a srážky. Přestože se může zdát, že slunce pod mrakem neopaluje, mraky propouští 40 až 60 % slunečních paprsků. Riziko může představovat také písek, od kterého se paprsky zpětně odrážejí. Nebezpečí spálení si můžete přivodit i v mořské vodě, která funguje jako zrcadlo. Od vodní hladiny se paprsky odrážejí, kůže je tak vystavena až dvojnásobné intenzitě slunečního záření. Pokud rádi plavete, nezapomeňte, že mořskou vodou prochází až 40 % slunečního záření do půl metru pod hladinou.

Doporučení odborníka: Při pobytu v exotických krajích je důležité používat ochranný krém s dostatečným faktorem a pro všechny případy si pořídit také přípravky na ošetření případných spálenin. „Na péči o pokožku zasaženou přílišným sluněním je vhodný panthenol, který ji optimálně chladí a zklidňuje. V současné době je na českém trhu k dostání například ve formě jemné pěny, která se snadno roztírá. Její cena za 150 mililitrů se pohybuje kolem 80 korun,“ doporučuje Klára Minczinger ze společnosti Generica, která se vedle doplňků stravy věnuje i vývoji kosmetických přípravků. Dobré je zvolit také vhodný oděv. U moře se můžete například zahalit do speciálního plážového oblečení, které blokuje až 98 % UVA a UVB spektra slunečního světla. Možnou alternativou je pak třeba i obyčejné tričko. Zatímco bílé bavlněné tričko vás ochrání faktorem 10, seprané černé bavlněné tričko faktorem 20.