Počet vloupání do domů oproti loňskému létu klesl téměř o čtvrtinu. Češi si zabezpečují už nejen vstupní dveře

V Česku meziročně klesl počet vloupání do rodinných domů. Podle aktuálních policejních statistik se počet krádeží vloupáním do rodinných domů od června do srpna snížil téměř o čtvrtinu oproti loňskému roku. Hlavním důvodem je zvyšující se zájem o bezpečnostní systémy a ochranná opatření. Ta se týkají nejen lepšího zabezpečení vstupních dveří a garážových vrat, ale také instalace předokenních rolet.

Podle policistů během letošního léta ubylo počtu krádeží vloupáním do rodinných domů o 22 %. Zatímco za loňské léto bylo celkem zjištěno 1 559 vloupání do rodinných domů, letos pouze 1 215. „Největší meziroční rozdíl lze přitom spatřit v měsíci srpnu. Zatímco v roce 2013 bylo v České republice zaznamenáno 524 vloupání, letos v srpnu již pouze 378,“ uvedla mluvčí policejního prezidia, Petra Strašilová. Pokles lze navíc zaznamenat i v případě vloupání do bytů. „Od června do srpna minulého roku jsme celkem zaregistrovali 1 225 vloupání do bytů. Letos se počet těchto trestních činů snížil na 1 055,“ dodala Strašilová.

Mezi hlavní důvody snižující se kriminality a vandalismu patří podle odborníků zlepšující se zabezpečení rodinných domů a bytů. „U bytů je v současnosti největší zájem o bezpečnostní dveře a kování, u domů zase o poplachové systémy. Průzkumy navíc jasně ukazují, že zloději u lépe zabezpečeného objektu obvykle upustí od pokusu o jeho překonání,“ řekl Václav Nepraš, prezident Asociace technických bezpečnostních služeb Grémium Alarm. Nejen bezpečnostní dveře a poplachové systémy však lidem v současné době zaručí vysoký stupeň zabezpečení. Renomovaní výrobci proto nabízejí několik bezpečnostních prvků, které Češi pro zajištění maximální bezpečnosti rádi kombinují.

„Lidé stále častěji zabezpečují vrata kombinací elektronických prvků a základních mechanických zarážek. Pokud jsou garážová vrata s automatickým ovládáním, je v současné době u kvalitních motorů převodovka konstruována tak, že zabraňuje nežádoucímu mechanickému zvednutí vrat, a to i v případě výpadku proudu,“ vysvětlil Lubomír Valenta z firmy Lomax, která je největším výrobcem garážových vrat na českém trhu. Další účinnou překážku pro zloděje podle něj představují předokenní rolety. „Pokud se zloději rozhodnou pro brutální průnik do objektu, je zřejmé, že je ani předokenní rolety nezadrží. Přesto díky tomu, že jsou standardně vybaveny protizdvihovými pružinami a často také zámkem, mohou náhodného zloděje odradit od úmyslu vniknout do domu. U motorem ovládaných rolet lze navíc před odjezdem na dovolenou naprogramovat dobu automatického vytažení a spouštění systémů. Díky tomu nebude mít nikdo tušení, že je dům zrovna prázdný,“ doplnil Valenta s tím, že právě toto opatření zažívá v posledních letech boom.

Montáž všech bezpečnostních opatření by však podle expertů měla podléhat odborné instalaci proškolenou osobou nebo firmou. Díky zvyšující se poptávce po zabezpečovacích opatření se také rozšiřuje sortiment a celková nabídka bezpečnostních prvků. Lidé si je často pořizují na internetu a instalují neodborně, svépomocí. „Svoji funkci však splní pouze výrobek, tedy systém zabezpečení instalovaný na základě posouzení rizik. Ten je také funkční a odpovídá právním požadavkům,“ uzavřel Václav Nepraš.