Komentář odborníka: Letní gynekologické problémy? Správné složení mycích gelů umí zázraky

Nastupující letní období s sebou krom krásného počasí přináší pro mnoho žen bohužel také nepříjemnosti v podobě nejrůznějších gynekologických potíží, se kterými se potýká až třetina ženské populace. Avšak ani muži nejsou problémů s intimními partiemi v létě ušetřeni. Prevencí těchto problémů může být mimo jiné správná intimní hygiena. Komentář Tomáše Hradila, vedoucího oddělení vývoje společnosti Pharma Future, přibližuje, jakým způsobem se správně orientovat na širokém trhu s intimní kosmetikou.

Aktivnější sportování, koupání v přírodních i umělých koupalištích a vysoké teploty přes den i v noci, to všechno může vést ke vzniku nejrůznějších problémů s intimními partiemi. U žen v tomto období častěji vyskytují gynekologické záněty a kvasinkové infekce, obě pohlaví pak mohou postihovat záněty močových cest nebo opruzeniny. Řešení již vzniklých problémů bývá nejlepší svěřit do rukou odborníka. Jejich vzniku je však možné předcházet.

V rámci preventivních opatření bývá v létě nejčastěji doporučováno několik tipů. Například po koupání v bazénech i přírodních vodních plochách by především ženy měly úzkostlivě dbát na převléknutí se z plavek do suchého, ideálně bavlněného oděvu. Vlhké plavky mohou totiž způsobit nejen počátek kvasinkové infekce, ale také prochladnutí s následkem zánětu močových cest. S druhým jmenovaným problémem může souviset také nedostatečný pitný režim, ke kterému je v horkých dnech velice jednoduché sklouznout.

Univerzální sprchové gely a nedostatečná hygiena mohou problémy vyvolávat

Samozřejmostí je také častější sprchování, které pomáhá zbavit se nečistot. Během něho se však spousta z nás dopouští zásadní chyby. Nadbytečné používání sprchových mýdel a gelů totiž může významnou měrou přispět ke snížení přirozené funkce pokožky, která má za úkol naše tělo chránit. Častým umýváním nevhodnými přípravky se navíc mění přirozená mikroflóra intimních partií, což nahrává vzniku nejrůznějších problémů. Proto bychom měli vždy volit vhodnou kosmetiku.

Univerzální sprchové gely obvykle k tomuto nebývají příliš vhodné. Vaginální mikroflóra a přirozené chemické složení v okolí intimních partií si žádá speciální kosmetiku, která pomáhá rychlému obnovení přirozenému prostředí. To se vyplatí obzvláště v již zmiňovaném případě koupání v bazénech, které bývají chlorovány, nebo v přírodních koupalištích, kde nás mohou ohrožovat sinice. Obojí ohrožuje mikroorganismy přítomné na našem těle, které pomáhají zajistit správnou funkci našich pohlavních orgánů.

Co hledat na etiketě?

Kvalitní a vhodný gel pro mytí intimních partií by měl obsahovat účinné látky, které pomáhají tyto mikroorganismy podporovat. Jednou z takových látek je například BioEcolia, která umí uchovat ochranu pokožky i přirozenou funkci místního ekosystému. Zároveň však dovede chránit partie před takovými organismy, které by na ně měly negativní efekt.

Jako pomocné látky by v intimní kosmetice neměly vůbec být přítomny ty, které pokožku vysušují, případně vedou k alergickým reakcím. Proto bychom měli dbát na minimální parfemaci takových přípravků. Naopak vhodné jsou látky, které pomáhají udržet vyrovnanou kyselou hodnotu pH daného prostředí. Samozřejmostí pak je vybírat takové mycí gely, které neomezují přirozenou funkci kůže, mezi něž patří například termoregulace či vylučovací schopnost.

Autorem komentáře je Ing. Tomáš Hradil ze společnosti Pharma Future, která se zabývá vývojem a výrobou intimní kosmetiky