Do první třídy nastoupí 116 tisíc dětí, to je o 20 tisíc více než před 5 lety

V  letošním  roce  nastoupí  podle  předpokladu  ministerstva  školství  do  prvních  tříd základních škol 116 tisíc dětí. To je o 5 % více než loni a o 21,5 % více než před 5 lety. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva, které se věnují problematice prvňáčků. Na každého žáka základní školy ministerstvo letos přispěje až 51 tisíc.

Zatímco v roce 2010 zahájilo svůj první školní rok 95 507 dětí, v letošním školním roce předpokládá ministerstvo nástup přibližně 116 tisíc prvňáčků. „Do první třídy základní školy se pro školní rok 2014 a 2015 přišlo zapsat více než 148 tisíc školáků. Z nich pak bylo u téměř 17 tisíc dětí vyhověno požadavku rodičů o odklad nástupu do školy o jeden rok,“ uvedla Klára Bílá z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „Jelikož mají rodiče do září stále čas o odklad požádat, lze předpokládat, že do 1. třídy reálně nastoupí přibližně 116 tisíc dětí. To je o přibližně 6 tisíc více než v loňském roce,“ potvrdila trend Klára Bílá s tím, že přesný počet žáků letošních prvních tříd bude ministerstvo znát až těsně před začátkem školního roku. Počet odkladů podle ministerstva dosahuje dlouhodobě stabilně kolem 22 %.

Na každého žáka prvního stupně na jeden školní rok přispívá ministerstvo školství v rozmezí od 15 do 51 tisíc korun. Tato částka se rozdělí na pomůcky či platy učitelů ve formě dotací. S dalšími úzce zaměřenými příspěvky na vybavení proto stát nepočítá. Nejvyšší náklady přitom mají podle odborníků právě rodiče nastupujících prvňáčků.  „V současnosti neexistuje specifická dávka, která by byla určena na úhradu školních pomůcek. Rodiče, kteří nemají vzhledem k příjmům a celkovým majetkovým a sociálním poměrům dostatečné prostředky na jejich pořízení, v těchto případech mohou požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci ze systému pomoci v hmotné nouzi. Konkrétní nárok na příspěvek posuzuje Úřad práce ČR. Za výrazně adresnější a efektivnější cestu, než je tato nepojistná dávka, však považujeme zabezpečení pomůcek pro děti přímo školami,“ uvedl Jiří Vaněk z tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Nedílnou součástí výbavy každého prvňáčka je kvalitní aktovka, přezůvky, penál, tužky a pastelky, sešity s obaly, cvičky, boxy na svačinu či výbava do hodin výtvarné výchovy. Ačkoliv podle analýzy společnosti Česká distribuční školní potřeby oproti loňskému roku zdražily o 5 %, přibývá v Česku rodičů, kteří nad cenou preferují originální design. Za ten jsou ochotni si i připlatit.

„Průměrná výše nákupu základních školních pomůcek činí letos 3 600 korun, což je o 300 korun více než v loňském roce. Nejnákladnější investicí je školní batoh, jehož cena se pohybuje v rozmezí od 520 do 2 500 korun,“ potvrdila tendenci Jana Martínková ze specializovaného e-shopu se školními potřebami Activacek.cz„V letošním roce také zaznamenáváme zvýšenou poptávku rodičů po školní výbavě s neotřelým designem. Ačkoliv u batohů obvykle sáhnou po střídmějším provedení, protože taška školákovi vydrží i více než 3 ročníky, například u sešitů preferují až v 89 % případů barevný či obrázkový design nad klasickým,“ doplnila Martínková.