Přírodní produkty na hubnutí jsou v oblibě, 9 z 10 českých uživatelů jsou ženy

V letošním roce dochází podle výživových poradců ke zvyšování zájmu o přírodní produkty na hubnutí. Důvodem je odklon od zdražujících se farmakologických prostředků, které mají nežádoucí vedlejší účinky. Užívání přípravků na hubnutí je doménou žen. Pouze jeden z 10 uživatelů přípravků pro redukci hmotnosti je muž.

Zájem o farmakologickou léčbu nadváhy snižují nežádoucí účinky, které užívání chemických přípravků mnohdy doprovázejí. Lidé proto pro podporu hubnutí stále častěji volí doplňky stravy na přírodní bázi, doporučované akreditovanými výživovými poradci. Ty jim totiž na rozdíl od chemických přípravků nezpůsobují nežádoucí zdravotní komplikace. Užívání přírodních doplňků pak lidé často podpoří změnou životního stylu.

„Poptávka po farmakologických přípravcích letos klesá spolu s celkovým poklesem poptávky po lécích. Ten je způsoben zdražováním léků a poklesem příspěvků zdravotních pojišťoven. Aktuálně registrujeme odklon od farmak s diskutabilní účinností a vedlejšími účinky směrem systémovému řešení nadváhy,“ uvedl Ivan Mach, jeden ze zakládajících členů Aliance výživových poradců. „Zájem o přírodní doplňky stravy je letos jasně patrný. Tento trend registrujeme zejména u našeho produktu na rostlinné polysacharidové bázi, který podporuje hubnutí. Největší poptávku zaznamenáváme tradičně v letních měsících,“ uvedl Petr Navrátil ze společnosti Danare s tím, že 87 % uživatelů jejich nového přírodního doplňku na hubnutí OBEZIN tvoří ženy.

Užívání přípravků na hubnutí, ať už farmakologických či přírodních doplňků stravy, je dlouhodobě doménou žen. Těm totiž obecně vadí nadbytečné kilogramy mnohem více než mužům, kteří jsou navíc podle odborníků v hubnutí bez pomoci jakýchkoliv podpůrných přípravků úspěšnější. Mají totiž více svalů než ženy a tím i vyšší bazální energetický výdej.

„Přípravky na hubnutí užívají z 90 % ženy. Je to způsobeno tím, že ženy hubnou za život vícekrát než muži. Ti jsou navíc racionálněji založeni a je jim jasné, že pro snížení své hmotnosti musí vyvinout nějaké úsilí,“ sdělila Iva Málková ze společnosti STOB, která se na českém trhu již 22 let věnuje komplexnímu boji s obezitou. „Když začne muž hubnout, většinou se začne hlavně více hýbat a jinak jíst,“ doplnila Málková.