Přestup mezi fondy letos zajímal 42 % návštěvníků portálu SpokojenaPenze.cz

Návštěvníci odborného webu SpokojenaPenze.cz vyhledávali ve 42 % případů informace o přestupu mezi penzijními fondy. Vyplývá to z aktuálních statistik informačního portálu o zabezpečení na důchod za první pololetí roku 2012. Nejvyšší návštěvnost webu byla v únoru, kdy měli lidé poslední možnost změnit stávající penzijní fond.

V první polovině letošního roku byly na webu SpokojenaPenze.cz nejčtenější články s tematikou penzijních fondů a přestupů mezi nimi. Dne 28. února 2012 byla totiž ukončena možnost přejít k jinému penzijnímu fondu. V důsledku toho byla návštěvnost informačního portálu v únoru čtyřikrát vyšší, než je měsíční průměr. Bližší informace o třech pilířích důchodové reformy pak vyhledávalo podle aktuálních statistik webu celkem 37 % uživatelů.

Ačkoli začne důchodová reforma platit až v roce 2013, již letos v únoru proběhla klíčová událost. Lidé měli poslední možnost změnit penzijní fond za stávajících podmínek. Toto téma přirozeně vyvolalo velký zájem. Mnoho lidí si však s podmínkami přestupů nevědělo rady,“ sdělil Kamil Durčák, produktový manažer RENTIA, divize AWD ČR, která specializovaný portál SpokojenaPenze.cz provozuje. „Zejména v únoru proto využívali lidé kontaktní formulář umístěný na webu. Je tedy patrné, že preferovali možnost poradit se o účasti v penzijním systému se specialistou,“ doplnil Durčák.

Na web SpokojenaPenze.cz, který je zaměřen na informace o možnostech zabezpečení na stáří, zavítalo v prvním pololetí roku 2012 průměrně 7800 unikátních návštěvníků měsíčně. Podíl nově příchozích uživatelů tvoří podle aktuálních údajů téměř 90 %. Ze statistik kalkulátoru penzí zároveň vyplynulo, že největší zájem o zabezpečení na penzi projevují lidé mezi 25 a 35 lety.

„Více než dvě třetiny nových návštěvníků webu o penzi je v mladším středním věku. Tento trend vnímáme veskrze pozitivně. Čím dříve si totiž lidé začnou na důchod spořit, tím více prostředků budou moci v důchodu čerpat. Tak si zajistí životní standard, na který jsou dnes zvyklí,“ vysvětlil Jan Macek, specialista oddělení produktového managementu RENTIA s tím, že společnost hodlá informační portál dále rozvíjet. „Kalkulátor využívalo velké množství návštěvníků, pomáhal jim při výpočtu výše státní penze a nutné měsíční spořené částky. Proto bychom rádi tento užitečný nástroj neustále zdokonalovali,“ dodal Macek.