Pražané si spoří na důchod o 45 % více, než je celostátní průměr

Za první tři kvartály letošního roku si lidé v Praze ukládali na penzijní připojištění v průměru 1 308 korun měsíčně. Tato částka převyšuje o 413 korun celostátní průměr úložek klientů RENTIA, divize AWD ČR. Vyplývá to z aktuálních statistik RENTIA za období od ledna do září 2012. Pražané se ve spoření na důchod pohybují dlouhodobě nad celostátním průměrem, což koresponduje i s jejich vyššími platy.

Podle statistik RENTIA, která se zabývá finančním poradenstvím v oblasti zabezpečení penze, si letos Pražané spoří na důchod průměrně o 45 % více, než je celostátní průměr. Průměrný plat v Praze je přitom vyšší oproti zbytku republiky o 29 %. Pražané tak v otázce zabezpečení na penzi vykazují lepší uvědomělost. Hodnota jejich průměrné spořené částky navíc kontinuálně narůstá. Zatímco za celý loňský rok činila průměrná měsíční úložka Pražanů 1 138 korun, za 3 kvartály letošního roku je již o bezmála 200 korun vyšší.

„Vyšším mzdám v Praze odpovídají také vyšší životní náklady, které navíc v poslední době citelně rostou. Pražané si proto uvědomují nutnost připravit se adekvátně na penzi a neustále zvyšují svou průměrnou měsíční úložku na penzijním připojištění,“ řekl David Sitter, regionální ředitel RENTIA, divize AWD ČR, specialisty na finanční poradenství. „Zájem o penzijní připojištění nicméně dlouhodobě roste i v celé republice a náskok Prahy se snižuje. V souvislosti se zabezpečením penze je aktuálně zásadním faktorem i důchodová reforma, která vstoupí v platnost příští rok. Na ni by se lidé měli připravit,“ dodal Sitter.

Klienti RENTIA si v celostátním průměru spoří na penzi 895 korun měsíčně. Nejvyšší částky si lidé ukládají v Praze a Středočeském kraji. Nižší částky si lidé ukládají v Jihočeském, Jihomoravském, Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde se měsíční úložky pohybují v rozmezí od 730 až po 957 korun. Nejnižší hodnotu si pak spoří lidé v Libereckém kraji, kde činí úložka 663 korun měsíčně.

„Výše ukládaných částek samozřejmě odráží různou životní úroveň a příjmovou hladinu v jednotlivých regionech. Celkově však můžeme říci, že si naši klienti ukládají vyšší částky, než je v České republice zvykem, “ uvedl Kamil Durčák, produktový manažer RENTIA, divize AWD ČR. „Na základě aktuálních statistik ministerstva financí je totiž celorepubliková průměrná výše úložky přibližně 440 korun, což je o 220 korun méně, než nejnižší průměrná úložka našich klientů. Je tedy patrné, že si naši klienti uvědomují nutnost průběžně se zabezpečovat na stáří,“ dodal Durčák.