Roste zájem o pneumatiky pro skútry na úkor pneu pro sportovní motocykly

Letos meziročně vzrostl zájem o pneumatiky pro skútry o 11 %, ty nyní tvoří pětinu z celkového prodeje moto pneu. Vyplývá to ze statistik internetového obchodu Pneumatiky.cz za období leden až květen 2011. Mezi motorkáři naopak klesla poptávka po pneumatikách pro sportovní motocykly. Oproti stejnému období minulého roku se jich prodalo o 21 % méně.

V rámci segmentu moto pneu letos registruje internetový obchod Pneumatiky.cz největší poptávku po zboží pro cestovní motocykly, které tvoří 37 % podíl prodeje. Loni naopak prvenství v prodeji patřilo pneumatikám pro sportovní motorky, jež si v letošním roce pořizuje jen 30 % zákazníků. Pneumatiky pro skútry potom nakupuje 20 % zákazníků e-shopu. Internetový obchod dále nabízí pneumatiky pro terénní, závodní a enduro motocykly.

„V loňském roce celou polovinu z prodeje moto pneu tvořily výrobky pro sportovní motocykly. Naopak letos právě na úkor sportovních pneu roste poptávka po pneumatikách pro skútry,“ uvedl Vojtěch Schwangmaier, ředitel předního tuzemského internetového obchodu Pneumatiky.cz „Důvodem nárůstu prodeje je zvýšená obliba malých motocyklů mezi českými zákazníky. Skútr se i u nás stává stále oblíbenějším prostředkem pro dopravu ve městech, jako je tomu tradičně v zemích jižní Evropy,“ doplnil Schwangmaier.

Nárůst zájmu o skútry v České republice se odráží také v aktuálních statistikách Policie ČR. Podle údajů za období od ledna do května 2011 se na tuzemských silnicích stalo 45 nehod zaviněných řidičem malého motocyklu, což znamená meziroční nárůst nehodovosti o 66 %. Důležitým faktorem, který má podle odborníků vliv na bezpečnost motorek na silnicích, je právě správná volba a dobrý stav moto pneumatik.

„Pneumatiky mají u motocyklu ještě vyšší význam v rámci bezpečnosti než u automobilu. Protože plocha o velikosti lidské dlaně je jedinou spojnicí jezdce a jeho stroje se silnicí a určuje tak, zda motocyklista zastaví na patřičné vzdálenosti, zda mu kolo neproklouzne na mokru a podobně,“ uvedl Igor Sirota, tiskový mluvčí ÚAMK. „Proto je důležité volit kvalitní pneumatiky a respektovat rozměry, které určil výrobce,“ dodal Sirota.