Jak vybrat tu nejbezpečnější helmu a chránič páteře?

V poslední době zaplnily média zprávy o nebezpečných pádech na sjezdovkách i děsivé statistiky o zraněných lyžařích. O lyžování i snowboardingu se začalo mluvit jako o nebezpečných, téměř adrenalinových sportech. U většiny sportů, těch zimních nevyjímaje, však platí, že míra bezpečí odpovídá zdatnosti a rozumu sportovce. Pokud se i přes ohleduplnou jízdu lyžař nebo snowboardista dostane do kolize nebo jej překvapí nečekaný pád, můžou u něj ochranné prvky výrazně snížit vážnost zranění. Na co se při výběru bezpečné helmy a chrániče páteře soustředit, vám poradí následující článek.

Průvodce lyžařskými a snowboardovými helmami

Před nákupem je dobré mít přehled o různých typech helem, s nimiž se můžete v kamenných obchodech i e-shopech setkat. Dle tvaru se helmy dělí na fullshellové a halfshellové. Halfshellové (poloskořepinové) helmy mají v oblasti uší textilní vložku. Je v nich tedy lépe slyšet a v případě jarního lyžování či tepla můžete u některých typů ušnice dokonce odepnout. Fullshellové (celoskořepinové) helmy mají spíše závodní vzhled. Pevná konstrukce těchto helem totiž chrání celou hlavu včetně uší. Celoskořepinové helmy jsou vhodné pro závodní a extrémnější styl jízdy, protože kromě ochrany uší některé modely umožňují i připevnění chráničů čelistí. Podle Roberta Kubaczky, provozovatele e-shopu se snowboardovým vybavením Blackcomb.cz, není třeba u rekreační jízdy rozlišovat lyžařské a snowboardové helmy. „Rozdíl mezi helmami je v podstatě jen otázkou designu a módy. Z hlediska bezpečnosti jsou lyžařské a snowboardové helmy totožné, výběr tedy záleží na vkusu a pohodlí zákazníka,“ dodává Kubaczka.

Atesty garantují odolnost helmy

Helmy lze také členit dle materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Sendvičové (injected) helmy jsou vyráběny vstřikováním pěny do plastové skořepiny. Tyto helmy bývají pevnější, ale také těžší než ostatní typy helem. In-mold helmy naopak vznikají vtlačením polystyrenu a jeho spojením s tuhou skořepinou helmy. Tyto helmy bývají lehčí a vydrží méně nárazů než sendvičové helmy. Na trhu dnes najdete také hybridní helmy, u kterých je in-mold technologie použita na horní polovině a injected technologie ve spodní polovině helmy. Je-li pro vás při nákupu bezpečnost nejvyšší prioritou, určitě zkontrolujte, zda má helma český (ČSN EN 1077) nebo evropský bezpečnostní atest (EN 1077:2007). Ten zaručuje, že byla helma řádně testována a je dostatečně odolná. Helmy označené evropskou normou se také označují třídou bezpečnosti: helmy třídy A (class A) chrání větší část hlavy a jsou odolnější než helmy třídy B. „Evropské standardy jsou nicméně opravdu přísné a třídě A vyhovují většinou hlavně závodní, profesionální či celoskořepinové helmy,“ upřesňuje Kubaczka.

Jak vybrat bezpečný chránič páteře?

Chrániče páteře (páteřáky) fungují tak, že při nárazu rozloží ničivou sílu po celé své ploše a tím ochrání kritické místo zad. Páteřáky dělíme dle typu na tvrdé (pevné) a měkké. Tvrdé páteřáky se skládají z propojených plastových dílů, které se ohýbají podle polohy páteře. Tyto chrániče jsou těžší než měkké páteřáky. Měkké páteřáky se skládají z jednolitého kusu elastické hmoty. Ta je sice měkká, ale v případě nárazu okamžitě ztvrdne a ochrání záda. Z bezpečnostního hlediska není mezi měkkými a tvrdými páteřáky velký rozdíl, lze je ale posuzovat podle norem. Páteřáky jsou většinou certifikovány normami ČSN EN 1621-2 (nebo CE EN 1621-2) ve dvou úrovních. Úroveň číslo dvě (level 2) vydrží větší nárazy než úroveň číslo 1 (level 1). Podobně jako u helem i u páteřáků platí, že vyšší level certifikace podléhá velmi náročným kritériím a vyžadují jej hlavně závodní jezdci. „Existují také páteřáky integrované přímo v batohu, jejich bezpečnostní funkce ale při přeplnění batohu a jeho pohybování na zádech není 100%,“ dodává Kubaczka.

Helma i páteřák musí sedět, jinak vás neochrání

Aby helma i páteřák mohly dobře sloužit, musí vám pořádně sedět. Po nasazení na hlavu nesmí helma při předklonu sklouzávat ani se jinak pohybovat. Velikost helmy by měla odpovídat obvodu vaší hlavy v centimetrech. Pro správné zjištění velikosti je třeba měřit obvod hlavy zhruba 2–3 cm vodorovně nad obočím. Jen tak získáte správný údaj. Helma pak bude nejen pohodlná, ale i bezpečná. Správná velikost hraje roli i při výběru páteřáků. Vhodný chránič by měl začínat hned pod krční páteří a končit až u kostrče. Při pohybu by se měl přizpůsobit tak, že se nebude shrnovat ani škrtit.