Zájem českých seniorů vycestovat přes speciální programy stoupl

Čeští turisté ve věku nad padesát pět let projevili v letošním roce o pětinu vyšší zájem o dovolené v zahraničí, které jsou zařazeny do slevových senior programů. Podle aktuálních statistik největšího českého prodejce online zájezdů Invia.cz směřuje jejich poptávka zejména ke zlevněným pobytům do Řecka a Turecka. Dovolenou kupují nejčastěji do konce dubna. Speciální programy jim totiž mohou přinést úsporu i přes 10 % z původní ceny.

České cestovní kanceláře i agentury nabízejí letos opět seniorům zvýhodněné cestování. Poskytují zpravidla celoroční slevy ve výši 5 až 7 %, mohou se však vyšplhat i přes deset procent. O takovéto zájezdy je mezi důchodci pak největší zájem zejména od ledna do konce dubna. Zajímají je zejména pobytové zájezdy s možností výletů v destinaci nebo víkendy strávené v evropských metropolích. Podle statistik cestovní agentury Invia.cz navíc do rekrace letos více investují. Zatímco vloni zaplatili za dovolenou v průměru 14 350 Kč, letošní průměrná cena se pohybuje kolem 15 725 Kč za osobu.

„Senioři míří v rámci zvýhodněných programů letos převážně do Řecka, tam se chystá celých 35 % z nich. Oblíbeným místem je i Turecko nebo Egypt. Zájezdy nakupují do konce dubna, dvě třetiny z nich si dovolenou plánují na předsezonní nebo posezonní období. Důvodem jsou hlavně mírnější klima a nižší ceny,“ vysvětluje Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti Invia.cz, která je jedničkou na českém trhu v prodeji online zájezdů. „Cestují nejčastěji na 7 až 10 dní, letecky, na pobyt minimálně s polopenzí,“ dodává Tůma.

Podle proseniorsky orientovaných organizací a institucí jsou zvýhodněné nabídky pro cestující starší pětapadesáti let velmi prospěšné. „Cestování lze seniorům jedině doporučit, pokud to dovoluje jejich zdravotní stav. Umožní jim poznání jiných krajů, kontakt s vrstevníky v zahraničí případně také rozšíření jazykových a kulturních obzorů,“ říká Michaela Sladká z občanského sdružení Život 90, jež se orientuje na aktivní život a problémy seniorů.

Speciální akce na pobyty pro seniory jsou specificky cílené a plně podřízené preferencím cestujících. Jejich cestovatelské zvyklosti jsou totiž typické vyšším zájmem o méně pohybově náročné formy rekrace. Menší je i zastoupení aktivních forem turistiky a sportu, s výjimkou pěší turistiky. Požadují většinou bezpečný přístup k moři, ubytování v bezbariérových hotelech a upřednostňují písečné pláže. Výraznou roli v jejich výběru hraje také délka letu a počet přestupů.

„Nabídka cestovních služeb se zaměřením na seniory je velmi široká. Tato věková skupina totiž dnes tvoří více než desetiprocentní podíl všech českých turistů,“ uvádí Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Výhodné podmínky pro seniory poskytují buď přímo ubytovatelé, nebo se tu nabízí možnost dotovaných zájezdů španělskou vládou v rámci programu Europe senior tourism. Součástí programu jsou pobyty zejména na španělském pobřeží, v Andalusii nebo na Mallorce. Španělská vláda přispívá na pobyt občanům žijícím na Slovensku či v České republice částkou v hodnotě 130 EUR,“ dodává Petříčková.