Odbornice: Kvalitu doplňků stravy ocení lidé s přibývajícím věkem

V lékárnách se vedle klasických léků setkáváme také s doplňky stravy. Na rozdíl od běžných potravin mají vysoký obsah vitaminů, minerálních a jiných látek. Jejich účelem je doplnit naši běžnou stravu na takovou úroveň, která příznivě ovlivní naše zdraví. Má užívání doplňků stravy smysl pro zdravého člověka? Jaké doplňky lidé v poslední době vyhledávají nejčastěji? A jakým způsobem můžeme rozeznat opravdu kvalitní produkty od méně kvalitních? Na toto téma jsme hovořili s PharmDr. Klárou Minczinger, produktovou manažerkou společnosti Generica.

Můžeme během posledních pěti let hovořit o nárůstu užívání doplňků stravy? Lze u nich hovořit o módních vlnách?

Ano, za posledních pět let dochází k mírnému růstu prodeje doplňků stravy. Nejedná se však o extrémní výkyvy. Za tuto dobu vzrostla také obliba některých produktů. Jde například o probiotika, 3-omega mastné kyseliny nebo produkty obsahující extrakt z brusinek. Populární jsou také doplňky, které přispívají ke zdraví kostí a kloubů, a látky posilující imunitní systém. Lidé taktéž více kupují vitaminy a minerály pro děti. Naopak oproti předchozímu období se poněkud do pozadí dostaly klasické multivitaminy.

Občas se můžeme v médiích setkat s názorem, že užívání doplňků stravy je pro zdravého člověka zbytečné. Je tedy možné říct, pro koho mají smysl?

Na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď. Pod pojmem doplňky stravy totiž rozlišujeme jednotlivé podskupiny, které jsou vhodné pro určitou skupinu lidí. Pokud bych chtěla odpovědět hodně jednoduše, užívání doplňků má smysl pro všechny. Například probiotika bychom v dnešní době měli užívat všichni. Kvůli různým úpravám potravin totiž z potravy vymizely přírodní mikroorganismy, které se v ní ještě v době mládí našich babiček nacházely. Užívání konkrétních doplňků pak hodně závisí na stavu organismu a na stravě, jakou jíme. Během letního období, kdy máme dostatek čerstvé zeleniny a ovoce, se až tak hlídat nemusíme. Naopak na podzim a v zimě, v období chřipek a nachlazení, nám může pomoci větší přísun vitaminu C. Ženy po přechodu by zase měly svému organismu doplňovat vápník a vitamin D. A takto bychom mohli pokračovat dál. Pro každého z nás existuje vhodný doplněk.

Je možné nějakým způsobem odlišit kvalitní doplňky stravy od těch méně kvalitních, možná až ošizených? Čím by se měl zákazník řídit při výběru, pokud chce opravdu dobře investovat?

Kvalitu produktu pozná zákazník především podle výrobce. Nebudu nyní hovořit o všelijakém pochybném prodeji po internetu, při němž nemáme žádnou záruku, že kupujeme kvalitní produkt. Mnohdy navíc ani netušíme, kdo za ním stojí. Naopak výrobky prodávané v lékárnách by měly splňovat jisté normy. Výrobní procesy by pak měly probíhat v souladu s platnou legislativou. Měly by plnit požadavky systému managementu kvality ISO 9001 a systému environmentálního managementu ISO 14001. Tyto základní certifikáty zaručují kvalitní výrobu. Je samozřejmé, že dodržování kvality je pravidelně kontrolováno externími a interními audity. Pokud tedy zákazník hledá kvalitní produkt, měl by se poohlédnout po profilu výrobce, zda uvedené certifikáty má a jak se stará o kvalitu výrobků. Na tyto věci je společnost většinou hrdá a informace zveřejňuje na svých webových stránkách.

Lze říci, jaká skupina se o doplňky stravy zajímá nejvíc?

Všeobecně platí, že s postupujícím věkem se člověk o své zdraví a o to, jak ho udržet, stará více. Velmi patrné to je ve chvíli, když nastanou nějaké zdravotní komplikace. Velkou skupinu dále tvoří maminky, včetně těch nastávajících. Pak zde máme sportovce, pro něž je důležitá fyzická kondice. Jejich požadavky jsou tedy velice úzce zaměřené. Zajímavé je, že obecně se o doplňky stravy více zajímají ženy, které přitom mnohdy myslí i na svého manžela.