Návštěvnost solárií vzrostla oproti loňskému roku o 9 %. Může za to lepší informovanost

Návštěvnost solárií se podle statistik České asociace zdravého opalování v uplynulém roce zvýšila o 9 %. Hlavním důvodem je zvyšující se informovanost veřejnosti o výhodách správného opalování. Výrazně tomu pomáhají i pravidelné kontroly, které byly v poslední době intenzivně prováděny. Všechna solária provozovaná v České republice musí splňovat přísnou normu Evropské unie. Lidé se tak nemusí obávat negativních účinků nesprávného opalování a mohou se zdravě slunit i v zimě.

Za poslední rok provedla Česká obchodní inspekce spolu s jednotlivými krajskými hygienickými stanicemi desítky kontrol solárií. Cílem těchto kontrol bylo prozkoumat, zda solária využívají šetrné technologie a zohledňují povinné standardy. „Pokud solária normu porušují či nesplňují, mohou dostat vysokou finanční pokutu. V nejhorších případech může dojít i k odnětí živnostenského oprávnění a solárium se musí uzavřít,“ uvedl Michal Kárych, předseda České asociace zdravého opalování, která pečlivě monitoruje dění kolem solárií.

Během zimního období může být návštěva solária prospěšná i pro lidskou imunitu. Nedávná norská a dánská studie potvrdila, že solária stimulují produkci vitaminu D v kůži stejně jako přirozené sluneční záření. Právě v zimních měsících, kdy jsou kratší dny a slunce svítí slabě, mají lidé nedostatek slunečního záření a vitaminu D. „Pravidelné, mírné opalování přitom stimuluje tvorbu vitaminu D, který posiluje imunitní systém. Návštěva solária tak může být vhodnou preventivní ochranou před chřipkovými viry a různými bakteriálními nemocemi,“ vysvětlil Michal Kárych z České asociace zdravého opalování.