Michal Tůma: Češi letos opouštějí hory, na Silvestra míří za sluncem a do Paříže

Letos poprvé došlo na Silvestra k vyrovnání mezi poptávkami po lyžování a po exotice. Shodně 34 % klientů cestovní agentury Invia si na 31. prosince 2013 pořídilo lyžařské a exotické pobyty. Přitom největší zájem je o prožití oslav příchodu nového roku v Paříži. Češi tak v letošním roce pomalu opouštějí hory, které v předchozích letech u silvestrovských pobytů dominovaly. Čeští turisté se tak učí následovat trendy západních zemí, kde lidé na Silvestra vyhledávají bujaré oslavy ve světových metropolích nebo na plážích exotických zemí.

Na Silvestra zamíří v letošním roce nejvíce Čechů do Paříže. Pobyty ve francouzské metropoli tvoří 22,5 % z celkového prodeje zájezdů na 31. prosince 2013 u cestovní agentury Invia.  Oslavit příchod nového roku jedou turisté také do Londýna, který se letos umístil na 5. příčce nejoblíbenějších silvestrovských destinací. Prožití vánočních svátků ve velkých městech celosvětově vyhledávají především mladí lidé mezi 25 a 35 lety. Do metropolí turisté míří jak za poznáním, tak za večírky, které se konají v hospodách, klubech, ale i přímo v ulicích. Londýn, město nákupů, je na Silvestra vyhledáván také kvůli začínajícím povánočním výprodejům.

Hory letos tolik netáhnou

V předchozích letech tvořily lyžařské pobyty více než polovinu poptávky na vánoční svátky. V letošním roce však silvestrovskou dovolenou plánuje na horách strávit jen třetina turistů. Na lyže Češi vyrážejí nejčastěji do Rakouska, které tvoří 17,5 % z celkového prodeje dovolených u cestovní agentury Invia a je tak druhou nejpopulárnější silvestrovskou lokalitou. Rakouská lyžařská střediska jsou pro české turisty oblíbená díky vysoké kvalitě sjezdovek a také dobré dostupnosti. Tradičně volí i lyžařské zájezdy do Itálie, Francie, na Slovensko a samozřejmě i do České republiky. Invia nabízí i pobyty například do Finska či Švýcarska, po těch je ale poptávka minimální. Tuzemští lyžaři jsou totiž většinou věrní svým oblíbeným sjezdovkám a lyžařské destinace proto nemění. Opačná tendence však platí u výběru letních dovolených, kdy Češi rádi objevují nová místa a nevracejí se do stejných přímořských letovisek.

Exotika Čechy láká čím dál častěji

K poklesu podílu lyžařských pobytů na celkové silvestrovské poptávce dochází kvůli zvýšení obliby exotických dovolených. Češi si v období vánočních svátků stále častěji dopřávají odpočinek na slunných plážích. Nejčastěji za sluncem odlétají do Egypta, který tvoří 8 % z celkové poptávky po pobytech na Silvestra. Vysoká obliba egyptských letovisek je dána krátkou dobou letu a nízkými cenami zájezdů. Čeští turisté však začínají objevovat i vzdálenější země. V letošním roce je překvapující zvýšená poptávka po dovolených do afrického Senegalu. Důvodem je zavedení charterové linky do této země. Populární je ale rovněž Thajsko, Kuba, Spojené arabské emiráty, Dominikánská republika nebo Srí Lanka.

K rozvoji poptávky po exotice přispívá snižování cen

Zájem o dovolené do exotických krajin byl omezen vysokými cenami těchto pobytů. Ty však v posledních letech výrazně klesají. Průměrná cena exotických zájezdů letos činí 30 270 Kč na osobu. Ke snižování cen a rozvoji poptávky přispívá i zavádění charterových linek do oblíbených exotických letovisek. Tento krok totiž může snížit náklady na dopravu až o polovinu. Po Novém roce je v plánu zavedení charterových letů například na Mauritius, Maledivy a Srí Lanku. Nechme se tedy překvapit, kde budou Češi trávit Silvestr 2014.

Autor komentáře: Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia, fotografii si můžete stáhnout zde.