Gynekolog: Premenstruačním syndromem trpí v ČR stále více žen, vysazují totiž hormonální antikoncepci

V současnosti vysazuje stále více žen antikoncepční pilulky, v důsledku čehož se u celé řady z nich nově objeví příznaky premenstruačního syndromu (PMS). Začnou se každý měsíc potýkat s přírůstky na váze, podrážděností, plačtivostí a úzkostmi, zvýšenou únavou či křečemi. A přestože je PMS poměrně známým a diskutovaným jevem, neumí se s ním ženy ani dnes po psychické a fyzické stránce vyrovnat.

Příznaky PMS zažila alespoň jednou za život téměř každá žena, o syndromu jako takovém však lze hovořit až ve chvíli, kdy se jedná o stav opakovaný. Objevuje se obvykle několik dní před počátkem menstruace, a po spuštění krvácení prakticky ihned mizí. Před přibližně deseti lety byl zaznamenán lehký pokles počtu žen trpících na PMS, aktuálně však jejich množství naopak stoupá. Přibývá totiž počet žen, které záměrně vysazují hormonální antikoncepci, nejčastěji kvůli obavám ze zdravotních rizik nebo z důvodu návratu k přírodě. Podle nejnovějších odhadů trpí nyní na PMS až 80 % všech žen.

Na PMS má vliv i životospráva, nejen hormony

Za příznaky i samotným výskytem PMS velice často stojí také životospráva, nejen měnící se hladina estrogenu a progesteronu. Pokud je žena v neustálém stresu, dopřává tělu nadměrné dávky kofeinu, cukru, alkoholu a živočišných tuků, mohou se u ní vyskytovat příznaky syndromu v mnohem intenzivnější podobě. To pak v mnoha případech vede k začarovanému kruhu. Ženy totiž v období PMS nejčastěji zaznamenávají přibývání na váze. Aby tento proces zastavily nebo dokonce zvrátily, uchýlí se řada z nich k držení nezdravých diet, které často hraničí až s hladověním. A pokud člověk hladoví a rychle ztrácí kilogramy, dostaví se u něj v naprosté většině případů sklon k depresivním náladám a úzkostem. Začarovaný kruh pak tkví v tom, že ženy obvykle zahání deprese a úzkosti opět jídlem, jehož konzumaci si následně vyčítají.

Vážným zdravotním rizikem je neuvážené hubnutí

Právě ono neodborné řešení přírůstku na váze představuje vedle depresivních stavů nejvážnější zdravotní riziko PMS. Radil bych ženám dodržovat pravidelnou a vyváženou stravu v podobě pěti porcí jídla denně, kterou obohatí o vhodné doplňky stravy s obsahem brusinek a červeného jetele. Takovým je například přírodní preparát Sarapis Mensis. Také by ženy měly provozovat vhodnou a dostatečně dlouhou aerobní fyzickou aktivitu, spát alespoň sedm hodin denně a přijímat dostatek tekutin v podobě neslazené a nesycené vody.

Neřešený PMS narušuje partnerské a rodinné vztahy

Pokud by ani úprava životosprávy nepomohla zmírnit či odstranit příznaky PMS, rozhodně by měly ženy vyhledat odbornou pomoc a navštívit svého gynekologa. Právě tento krok však bývá výrazně podceňován. A to přesto, že zasaženým ženám nepříjemné projevy premenstruačního syndromu ztěžují život natolik, že během jeho trvání nejsou schopny normálně fungovat. Po fyzické stránce jsou to především křeče, bolesti podbřišku, zad a hlavy, nadýmání a nespavost. Plačtivost, neovladatelné výbuchy hněvu, podrážděnost a náladovost zase systematicky narušují partnerské a rodinné vazby. Únava, nesoustředěnost a psychické napětí pak mohou být navíc překážkou i v profesním postupu a v budování kariéry.

Proto bych radil všem ženám: nemá smysl se zbytečně a dlouho trápit. Pokud u sebe projevy PMS zpozorujete, začněte tento problém řešit dříve, než negativním způsobem dlouhodobě ovlivní vaše zdraví a také váš sociální život.

Autor komentáře: gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan