Třetina českých řidičů loni kupovala pneumatiky s průměrem 14 palců

Na českém trhu byly loni nejprodávanější osobní pneumatiky s průměrem 14 palců, ty si pořídila třetina řidičů. Celkem 47 % motoristů preferovalo pneu s rychlostním indexem T, tedy konstrukci vhodnou pro rychlost do 190 km/h. Ukázaly to statistiky internetového obchodu Pneumatiky.cz za rok 2011. Zákazníci e-shopu v průměru nakupovali osobní pneumatiky v ceně 1690 korun.

Při výběru rychlostního indexu osobní pneumatiky téměř polovina zákazníků e-shopu Pneumatiky.cz loni preferovala konstrukci určenou pro maximální rychlost 190 km/h. Méně než 10 % motoristů zvolilo z nabídky internetového obchodu vysokorychlostní pneu se speciální konstrukcí vhodnou pro rychlosti nad 240 km/h. Majitelé vozů SUV nejčastěji pořizovali pneumatiky s rychlostním indexem H, určeným pro jízdu do 210 km/h. Tento typ pneu nakoupilo 42 % řidičů automobilů SUV.

„Rychlostní index u letních pneumatik musí být stejný nebo vyšší, než je hodnota rychlostního indexu pneumatiky uvedená ve velkém technickém průkazu. Řidiči rozhodně nemohou rychlostní index letních pneu snižovat podle svého uvážení. Nelze se řídit maximální rychlostí vozidla či rychlostí, kterou jezdí po silnicích,“ sdělil Vojtěch Schwangmaier, ředitel předního tuzemského e-shopu Pneumatiky.cz. „Pneumatiky s rychlostními indexy T, H a V přirozeně patří k nejprodávanějším, protože na nich jezdí i nejprodávanější automobily. Oproti tomu vysokorychlostní pneumatiky musejí používat řidiči výkonných vozů,“ doplnil Schwangmaier.

Nejprodávanějším typem osobních pneumatik jsou pneu o průměru 14 a 15 palců, loni si je pořídilo celkem 51 % zákazníků e-shopu Pneumatiky.cz. Naopak průměr větší než 17 palců, využívaný především u dražších automobilů, volilo jen 9 % řidičů. V případě pneumatik pro SUV vozy byl nejprodávanější průměr 16 palců, takové pneu nakoupilo 36 % řidičů. Nejprodávanějším produktem internetového obchodu byla v loňském roce zimní pneumatika 195/65 R 15 91T GoodYear ULTRA GRIP 8.

„Při volbě průměru pneumatiky mají řidiči samozřejmě více možností. Pokud si však například na Fabii chce řidič pořídit pneu s průměrem 17 palců, musí na vozidlo pořídit i nové disky odpovídajícího rozměru,“ uvedl Vojtěch Schwangmaier z internetového obchodu Pneumatiky.cz. „Důrazně doporučujeme řidičům používat výhradně homologovaná litá kola, které je možné na základě typového listu nechat zapsat do velkého technického průkazu. Jedině tak je možné litá kola s větším průměrem používat v souladu s platnou legislativou,“ dodal Schwangmaier.