Na letní dovolené strávilo 55 % Čechů týden

Češi letos v létě trávili na dovolené nejčastěji 7 dní, týdenní pobyty totiž v letošním roce tvořily 55 % z celkové poptávky po zájezdech. Ukázaly to aktuální statistiky cestovní agentury Invia.cz. Podle odborníků na cestovní ruch se délka letní dovolené zkracuje. Lidé stále častěji odjíždějí za odpočinkem do zahraniční na více kratších pobytů v průběhu celého roku.

Zájezdy s délkou od 7 do 9 dní představovaly u cestovní agentury Invia.cz 62 % z celkového prodeje pobytů na měsíce červen až srpen. Lidé tak pro prázdninové pobyty nejčastěji čerpali dovolenou 5 pracovních dní. Desetidenní až dvanáctidenní pobyty si turisté v letošním roce pořizovali ve 28 % případů. Naopak zájezdy kratší než jeden týden tvořily pouze 7 % z celkové poptávky.

„Letos v létě jsme zaregistrovali 24% meziroční nárůst zájmu o týdenní pobyty. V případě desetidenních zájezdů však došlo ke zvýšení poptávky o více než třetinu. Důvodem může být zlepšující se ekonomická situace,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je jedničkou na českém trhu v oblasti prodeje dovolené přes internet. „O kratší než týdenní dovolenou je v létě pouze minimální zájem. Krátké zájezdy jsou oblíbené zejména na jaře a na podzim, kdy lidé odjíždějí na poznávací pobyty,“ doplnil Tůma.

V případě cestovního pojištění si lidé letos v létě sjednávali pojistku rovněž nejčastěji na 7 až 9 dní, podíl tvořil 31 % ze všech cestovních pojištění. Ukázaly to statistiky portálu pro porovnání pojistek ČeskéPojištění.cz. „Lidé pro letní pobyty nejčastěji obětují maximálně 5 pracovních dní ze své dovolené. Pobyty s délkou do 10 dní totiž tvořily 61 % z celkového počtu cestovních pojištění,“ uvedl Pavel Ronovský, ředitel nezávislého portálu ČeskéPojištění.cz, který porovnává nabídky většiny pojišťoven na českém trhu. „Lidé si šetří dny volna i na zbytek roku. Důkazem je, že největší zájem o cestovní pojištění byl první týden v červenci se dvěma státními svátky. Počet smluv dosáhl pětinásobku průměru ostatních týdnů,“ dodal Ronovský.

Podle odborníků z oblasti cestovního ruchu je důvodem vysoké obliby týdenních pobytů nově nastupující trend, podle kterého si Češi zvykli jezdit na více kratších dovolených během celého roku. Kromě letní dovolené u moře a zimních pobytů na horách Češi vyráží i na jarní a podzimní poznávací zájezdy či do lázní a dopřávají si tak odpočinek vícekrát do roka.

„Tendencí posledních let je, že Češi jezdí během roku na více kratších dovolených. Délka letních dovolených se v minulých letech zkracovala a v současnosti v průměru činí zhruba týden,“ informovala Kateřina Petříčková, tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Češi si chtějí dopřát dovolenou a odpočinek vícekrát v roce, vedle prázdninových pobytů u moře cestují také na jaře a na podzim. Oblíbené jsou v tomto období poznávací zájezdy, eurovíkendy i lázně. V zimě samozřejmě nejvíce lidí jezdí na hory,“ vysvětlila Petříčková.