Litá kola chrání před krádeží 45 % řidičů, počet se za 5 let ztrojnásobil

Zájem o bezpečnostní systémy na litá kola se za uplynulých 5 let téměř ztrojnásobil. V letošním roce si litá kola s ochrannými šrouby proti krádeži pořídilo 45 % motoristů. Vyplývá to z aktuálních statistik internetového obchodu Pneumatiky.cz. Řidiči si nejčastěji pořizují litá kola na vozy značky Škoda, nejprodávanější průměr kol je 16 palců.

Bezpečnostní šrouby jako ochranu před odcizením si letos pořizuje více než třetina motoristů, kteří si v e-shopu Pneumatiky.cz zakoupili litá kola. Přitom v roce 2008 to bylo pouze 16 %. Řidiči se tímto způsobem brání proti krádežím, protože litá kola patří mezi časté terče zlodějů autosoučástek. Statistiky Policie ČR ukázaly, že v prvním čtvrtletí roku 2012 bylo zjištěno 2 614 krádeží součástek motorových vozidel. Celková škoda pak činila 85 715 Kč, což znamená 30% meziroční nárůst.

„Litá kola jsou atraktivním a výrazným doplňkem osobních automobilů. S jejich oblibou však roste i počet krádeží. Jedinou možnou pojistkou před zloději jsou bezpečnostní systémy,“ sdělil Vojtěch Schwangmaier, ředitel internetového obchodu Pneumatiky.cz, který je předním prodejcem pneumatik na českém trhu. „Koupi bezpečnostních systémů na litá kola doporučujeme především řidičům, kteří auto negarážují a parkují hlavně venku,“ dodal Schwangmaier.

Internetový obchod Pneumatiky.cz registruje v letošním roce největší poptávku po litých kolech na pneumatiky o průměru 16 palců. Tento rozměr si aktuálně pořizuje 43 % řidičů. Dlouhodobě narůstá poptávka po sedmnáctipalcových discích, zatímco zájem o menší rozměry v uplynulých letech opadl. Nejvíce motoristé nakupují litá kola na auta značky Škoda, následují značky Volkswagen, Ford, Renault a Peugeot. Pětice nejoblíbenějších značek vozů tvoří 55 % z celkového prodeje litých disků.

„Při koupi litých kol doporučujeme vybírat pouze z homologovaných produktů, které splňují požadované normy. Pro řidiče však hraje důležitou roli i design litých kol, který může ovlivnit vzhled celého vozu. S výběrem jim proto pomůže náš průvodce, který pomocí aplikace vizualizátor usnadní volbu těch nejlepších disků,“ uvedl Vojtěch Schwangmaier, ředitel předního tuzemského internetového obchodu Pneumatiky.cz. „Díky vizualizátoru můžete do aplikace našeho e-shopu nahrát fotografii vlastního vozu. Majitel auta si tak udělá reálnou představu, jak litá kola vypadají přímo na jeho voze, a nemusí srovnávat se studiovou fotkou. Navíc může obrázek jedním kliknutím přidat na Facebook a požádat své přátele o názor, která litá kola se k jeho vozu nejlépe hodí,“ doplnil Schwangmaier.