Dvojnásobná kapacita baterie do notebooku zajistí dvakrát delší výdrž, je přitom jen o 47 % dražší

Baterie do notebooku HP ProBook s kapacitou 75 Wh zajistí provoz na 144 minut. Stejná baterie s kapacitou 37 Wh vydrží o polovinu kratší dobu. Výkonnější baterie se uživatelům podle odborníků vyplatí, při dvojnásobné výdrži je totiž pouze o 47 % dražší. Vyplývá to z testování a porovnání baterií, které provedl internetový obchod BatteryShop.cz. Test dále ukázal, že baterie s vyšší kapacitou se navíc nabíjí vyšší rychlostí.

Předmětem testování a srovnání internetového obchodu BatteryShop.cz se staly dvě baterie do notebooků značky Hewlett Packard, konkrétně do typů ProBook 4210s, 4310s a 4311s. Měření výdrže baterií při stálém odběru proudu 2A ukázalo, že notebook za použití baterie s kapacitou 75 Wh vydrží za plného provozu bez nabití 144 minut. Zatímco notebook s baterií o kapacitě 37 Wh zůstane funkční pouze 72 minut. Cenově přitom baterie s kapacitou 75 Wh vyjde jen o 604 Kč dráž, stojí tedy pouze 1 886 Kč.

„Obě baterie jsme testovali při odběru proudu odpovídajícím běžné pracovní zátěži notebooku. Jasně se ukázalo, že dvojnásobná kapacita v tomto případě odpovídá i dvojnásobné výdrži baterie, což automaticky neplatí jako pravidlo,“ uvedl Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který patří k předním prodejcům baterií na českém internetu. „Našim zákazníkům rozhodně doporučujeme při výběru nové baterie do notebooku dát přednost baterii s vyšší kapacitou. Ačkoliv je taková baterie o něco dražší, celkově se její nákup vyplatí více, vydrží totiž bez nabití mnohem delší dobu,“ dodal Tlapák.

V rámci testování internetového obchodu BatteryShop.cz bylo sledována i doba dobíjení obou baterií. Zatímco baterie s kapacitou 37 Wh se dobíjela 123 minut, baterii s dvojnásobnou kapacitou trvalo dobití na maximum 213 minut. Ačkoliv se tedy baterie s vyšší kapacitou vybila za dvojnásobnou dobu, k nabití jí stačilo pouze o 73 % více času než baterii s poloviční kapacitou. Baterie s vyšší kapacitou se tedy nabíjela vyšší rychlostí.

„Pro ty, co jsou neustále v pohybu a nemají vždy možnost zapojit si svůj notebook do zásuvky, je baterie s dvojnásobnou kapacitou jednoznačnou volbou,“ uvedl Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz. „Dobití na maximální kapacitu trvá u baterie s dvojnásobnou kapacitou jen něco přes tři hodiny a poté je možné notebook soustavně používat téměř dvě a půl hodiny bez přístupu k elektrické síti,“ dodal Tlapák.