Čtvrtinu poptávky po sportovních potřebách tvoří výstroj na hokej, následuje tenis a badminton

Poptávce po sportovních potřebách již roky dominuje vybavení pro hokej, které tvoří v průměru 25 % z celkového objemu nakupovaného sportovního zboží. Na českém trhu lze ale registrovat i dlouhodobý trend zvyšování zájmu po vybavení na tenis a badminton. Vyplývá to ze srovnání statistik za první 3 kvartály let 2010 až 2012 e-shopu SportObchod.cz, který je předním evropským online prodejcem sportovních potřeb.

Trend masivní poptávky po vybavení na hokej potvrdili Češi i v letošním roce, kdy 22 % nákupů v internetovém obchodě SportObchod.cz tvořily hokejové potřeby. Za první 3 kvartály letošního roku došlo nicméně k poklesu zájmu o hokejovou výstroj o 5 procentních bodů oproti stejnému období loni. Propad zájmu lze pozorovat i v případě nákupu vybavení pro squash, poptávka se meziročně snížila z 11 na 8 %. Naopak roste popularita tenisu a badmintonu. Vybavení na tenis si letos pořizovalo celkem 20 % sportovců, 18 % ze všech nákupů pak připadlo na badminton.

„Popularitu hokeje v Česku nezapřou ani statistiky našich prodejů. Na rozdíl od moderních sportů typu bossaballu, které mohou být záležitostí jedné sezóny, zůstává hokej srdcovou záležitostí většiny Čechů. Za kompletní vybavení na hokej nemusí člověk ani utratit celou výplatu. Výstroj vhodná pro amatérský hokej se dá pořídit kolem 10 000 korun,“ uvedl Josef Mech, ředitel internetového obchodu SportObchod.cz, který nabízí vybavení hlavně pro sálové sporty. „Zajímavým fenoménem je rostoucí popularita badmintonu na úkor squashe. U squashe vidíme v posledních 3 letech více než dvojnásobný propad zájmu, “ dodal Mech.

Při výběru halového sportu mohou být rozhodovacím faktorem i počáteční náklady na vybavení. Zvláště pak pro ty, kteří si potrpí na slušný standard. Pokud nebereme v úvahu i obuv, tak za sportovní potřeby k tenisu dá člověk v průměru 2 500 Kč. Pro hraní badmintonu pak stačí rovněž 2 500 Kč a na squash ještě o něco méně. Populární florbal vyjde na vybavení mezi 1 500 až 2 000 Kč. I úvaha nad tím, jak často je potřeba sportovní vybavení obměňovat, má své opodstatnění. U hokeje a florbalu jsou nejvíce ničené hokejky, naopak hokejové chrániče vydrží mnoho let. U sportů s raketami dochází hlavně k výměně jejich výpletů. Samotné rakety pak mají životnost dlouhou, i když třeba u badmintonu existuje riziko poškození vzájemným střetem.

Zajímavým faktorem u zájmu o sportovní vybavení jsou i slevové akce. „S trochou nadsázky lze konstatovat, že hokejisté nakupují ve slevách o mnoho raději než tenisté. V letošním říjnu totiž slavil Sportobchod.cz své 10 narozeniny a jako každoročně to pro zákazníky znamenalo 24 hodin bujarých slev. V rámci akce došlo k ještě vyšší dominanci poptávky po vybavení na hokej, do pozadí naopak ustoupil tenis,“ komentoval Josef Mech z e-shopu SportObchod.cz posun poptávky v rámci výroční akce oproti zbytku roku.