Cestovní pojištění lze letos sjednat až o 28 % levněji

Základní cestovní pojištění pro týdenní lyžařský zájezd do rakouských Alp získá jednotlivec o 28 % levněji než loni. Ukázaly to modelové kalkulace a statistiky porovnávacího portálu ČeskéPojištění.cz. Nižší ceny jsou důsledkem vstupu nových pojišťoven na trh a také nárůstu akčních nabídek pro nadcházející zimní dovolené.

Cestovní pojištění zahrnující zimní sporty může jednotlivec získat na týden již od 60 Kč. V této ceně bude mít asistenční služby a krytí léčebných výloh, oproti loňsku však ušetří za stejnou pojistku 28 %. Pokud by hodlal provozovat i sporty, které pojišťovny považují za rizikové, cestovní pojistka by ho vyšla na 161 Kč. Za takové cestovní pojištění ale stále v meziročním porovnání cen portálu ČeskéPojištění.cz ušetří 11,5 %.

„I přesto, že se ceny u cestovního pojištění oproti loňsku globálně téměř nezměnily, zákazník nakoupí levněji. Pojišťovny totiž letos přinesly více sezónních slev a mimořádných nabídek. Cenami na trhu zahýbal i vstup slovenské Union pojišťovny, jejíž produkty jsme letos na internetu nabídli jako první,“ uvedl Pavel Ronovský, ředitel nezávislého portálu ČeskéPojištění.cz, který porovnává nabídky většiny pojišťoven na českém trhu. „Pokud u nás tedy loni pro cestovní pojištění rizikových sportů vycházela ze všech pojišťoven nejlevněji Generali pojišťovna se 182 Kč, letos je při stejné ceně v pomyslném žebříku až na 3. místě. Dostala se před ni jak Union pojišťovna s cenou 161 Kč, tak i Slavia pojišťovna se 165 Kč,“ dodal Ronovský.

Základ cestovního pojištění tvoří úhrada nákladů na léčení, přepravu do nemocnice či zpět do vlasti a pomoc při nenadálých situacích po telefonu. V další pojistné ochraně se však pojišťovny mezi sebou dost odlišují. Rozdíly jsou především v krytí sportovních aktivit. Některé pojišťovny mají lyžování zařazené do základní nabídky, jiné však pro tuto činnost vyžadují připojištění zimních sportů.

Pro zájemce o pojistku je rovněž zásadní povědomí o výlukách či možnostech sjednání připojištění. „Věnovat pozornost i připojištěním je pro zimní období ještě důležitější než pro letní dovolené. Pokud na sjezdovce někoho zraníte, samotné cestovní pojištění se na tyto případy nevztahuje. Takovou škodu však pokryjete z připojištění odpovědnosti,“ uvedl Roman Sznapka, produktový manažer portálu ČeskéPojištění.cz. „Při uzavírání pojištění rizikových sportů na zimní dovolenou byste měli znát i výluky, které se u jednotlivých pojišťoven liší. Může jít třeba o jízdu na lyžích mimo vyznačené trasy, která je ve výlukách většiny pojišťoven, ale například Union pojišťovna ji v připojištění rizikových sportů uznává. Naopak úrazové pojištění je u ní nutné sjednat zvlášť“, doplnil Sznapka.

Pojišťovny v rámci cestovních pojistek nabízejí například připojištění storna zájezdu, připojištění ztráty zavazadel, odpovědnosti nebo například připojištění úrazu. U úrazového připojištění je pak nutné zdůraznit, že v rámci cestovního pojištění jsou standardně kryty smrt a trvalé následky. Pojistka tedy nenahrazuje klasické úrazové pojištění včetně pojištění drobných zranění, jako jsou třeba zlomeniny.