Češi častěji prodávají ojetá auta na internetu, počet inzerátů loni vzrostl

Prodej ojetých aut na internetu v roce 2011 meziročně vzrostl. Ukázaly to statistiky největšího českého inzertního portálu HyperInzerce.cz, podle nichž vzrostl počet inzerátů v sekci automobily oproti předchozímu roku o 61 %. Lidé nejčastěji prodávali starší automobily s cenou do 50 000 Kč. Zájem o online prodej ojetých vozů roste i v letošním roce.

Server HyperInzerce.cz evidoval ke konci loňského roku v sekci Automobily 145 tisíc inzerátů. Ve srovnání s rokem 2010 jde o 61% meziroční nárůst. Počet inzertních nabídek na prodej automobilů i nadále roste. K prvnímu březnu obsahovala motoristická sekce již 166 500 inzerátů. Lidé přitom nejvíce prodávají ojeté vozy starší 10 let s cenou do 50 000 Kč, které tvoří více než třetinu všech inzerátů. 

„Lidé na portálu HyperInzerce.cz nejvíce prodávají vozy Škoda, tuto značku nabízí asi 15 000 inzerátů. K hodně prodávaným patří i značky Ford a Volkswagen se 7 500 inzeráty,“ sdělil Petr Beneš, ředitel společnosti HyperMedia, která portál HyperInzerce.cz provozuje. „Lidé na našem portálu nejčastěji inzerují starší levná auta. Čtvrtina inzerátů pak nabízí vozy do 100 000 korun a další čtvrtina pak automobily staré maximálně tři roky v ceně do 300 000 korun,“ doplnil Beneš.

Rostoucí zájem o ojeté automobily na internetu potvrzuje růst návštěvnosti motoristického portálu KatalogAutomobilů.cz, na který HyperMedia agreguje inzeráty z kategorie auto-moto. Ten v minulém roce navštívilo přes 1,5 milionu uživatelů. „Je vidět, že motoristická tematika a široká nabídka inzerátů uživatele zajímá. Od nového roku jsme na portále KataloAutomobilů.cz zaznamenali již téměř půl milionu návštěv,“ uvedla Veronika Rejžková, specialistka marketingu společnosti HyperMedia. „Na letošní návštěvnosti katalogu se pozitivně projevil nový design a další vylepšení, která jsme na začátku tohoto roku realizovali,“ dodala Rejžková.  

Rostoucí zájem českých motoristů o ojeté automobily dokládají i statistiky Svazu dovozců automobilů. Podle jeho údajů si v loňském roce majitelé zaregistrovali do evidence motorových vozidel celkem 131 707 ojetých vozů, což je o 3,7 % více než předloni. Jde přitom o první meziroční nárůst nově zaregistrovaných ojetých automobilů od roku 2008, kdy bylo těchto vozů zaevidováno nejvíce.