Žáky při surfování na internetu nehlídají ve třetině základních škol

Dvě třetiny základních škol kontrolují své žáky při používání internetu. Pouze 22 % z nich registrují pravidelné pokusy studentů navštívit webové stránky se závadným obsahem. Vyplývá to z unikátního celorepublikového průzkumu společnosti SODATSW, který v březnu zmapoval stav IT učeben a zabezpečení počítačů na českých školách.

Podle průzkumu společnosti SODATSW jsou žáci většiny základních škol při surfování na internetu monitorováni. Nevhodný obsah přitom blokuje 51 % z nich. Žáky na školních počítačích nejvíce láká právě internet, možnost vyhledávání informací, používání e-mailu nebo sociálních sítí. Čtvrtina studentů zase oceňuje možnost používání multimédií pro editaci fotografií, videa či hudby. Statistiky navíc ukázaly, že pouze 6 % žáků vyhledává školní počítače kvůli hrám.

„V českém prostředí chybí ucelená data o stavu zabezpečení počítačů na českých školách. Právě proto jsme se rozhodli provést průzkum, který ukázal, že chybí komplexní přístup pro ochranu počítačových sítí. V mnoha případech je navíc nespravují odborníci, což je pochopitelně riskantní,“
sdělil Martin Hanzal, výkonný ředitel společnosti SODATSW, která vyvíjí řešení pro zabezpečení a snadnou správu počítačového vybavení ve školách. „Překvapivým zjištěním pro nás bylo zejména to, že ředitelé škol zpravidla nemají detailní představu, k jakým účelům jsou školní počítače využívány,“ doplnil Hanzal.

Řízení a kontrolu informačních technologií mají v základních školách na starosti nejčastěji učitelé. Ve 21 % případů využívají školy jako správce IT externí subjekty, pouze 8 % škol kombinuje vlastní personální zdroje s profesionálními agenturami. Přitom polovina tuzemských škol investuje do externích služeb méně než 4 000 korun měsíčně, v 15 % případů dokonce méně než tisíc korun.

„Přestože náklady na odbornou správu již nejsou tak vysoké jako v minulosti, mají počítače v tuzemských školách stále na starosti zástupci pedagogického sboru. Celá třetina českých základních škol pak dokonce nechrání svá data vůbec,“ doplnila Klára Navrátilová z obchodního oddělení společnosti SODATSW.