Moderní baterie v noteboocích schází, typu Li-Pol se prodává 5 %

Moderních baterií typu Li-Pol určených pro notebooky se prodává jen 5 %. Vyplývá to ze statistik tuzemského internetového obchodu BatteryShop.cz za uplynulý rok. Nízkou míru využívání těchto akumulátorů potvrzují rovněž prodejci elektroniky, kteří ve svém sortimentu registrují pouze jednotky procent notebooků s Li-Pol bateriemi. Jedná se především o kvalitnější a dražší modely.

Výrobci notebooků v drtivé většině případů pro své produkty využívají baterie Li-Ion. Tento typ baterií stejně jako Li-Pol akumulátory netrpí paměťovým efektem a nedochází u nich k samovolnému úbytku kapacity. Li-Pol baterie však oproti svým předchůdcům nabízí vyšší počet nabíjecích cyklů a při stejném množství uchovávané elektřiny disponují nižším objemem i hmotností. V důsledku využití modernější technologie mají Li-Pol baterie i vyšší cenu, což podle odborníků zabraňuje jejich masívnímu rozšíření.

„Cena Li-Pol baterií je zhruba o 15 % vyšší než v případě Li-Ion baterií. Právě to je důvodem, proč se u notebooků používají jen zřídka. Výrobci totiž tlačí náklady na výrobu na minimum, přitom baterie tvoří až desetinu ceny notebooků a použití dražší Li-Pol baterie by koncovou cenu zvýšilo,“ sdělil Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který se specializuje na prodej baterií do notebooků a mobilních telefonů. „V námi prodávaných noteboocích využívá Li-Pol baterii pouze 1 % produktů. Tuto baterii je možné nalézt spíše u dražších a výkonnějších modelů,“ potvrdil Bohuslav Komín, vedoucí marketingového oddělení sítě elektroprodejen Euronics.

Moderní baterie typu Li-Pol jsou v současné době na trhu dostupné pouze u hi-tech elektroniky. Používají se zejména u přístrojů, u kterých je kladen důraz na jejich mobilitu a nízké rozměry. Přední výrobci Li-Pol akumulátory používají pouze u nejkvalitnějších a nákladnějších modelů notebooků. Rovněž jsou využívány v případě PDA, smartphonů či netbooků.

„Využití Li-pol baterií je aktuální u nové kategorie mobilních počítačů, která bude nést označení Ultrabook. Jde o přístroje, jenž mají odpovídající softwarové a hardwarové vybavení, a jsou na špičkové technologické úrovni,“ uvedla Jana Choroušová ze společnosti Datart, jedná se o maloobchodní řetězec se spotřební elektronikou. „Ultrabook nabídne například rychlý start z režimu spánku, velmi rychlé připojení k internetu nebo extrémně nízkou hmotnost a kompaktní rozměry,“ doplnila Choroušová.