Tuzemské firmy šetří na kancelářských prostorách

Tuzemští podnikatelé výrazně snižují své náklady na pronájem kancelářských prostor. Vlivem aktuální hospodářské situace jsou firmy nuceny šetřit, v důsledku toho klesá poptávka po klasických kamenných kancelářích. Alternativou se stávají virtuální sídla, v jejich případě převažuje zájem o levnější varianty služeb.

Firmy se stále častěji uchylují k úsporným opatřením, v rámci nichž opouštějí stávající kanceláře a stěhují se do levnějších prostor. Výrazně tím sníží fixní náklady, aniž by museli řešit personální změny. Tento aktuální trend potvrzují i realitní makléři. Na českém trhu totiž nabídka kancelářských prostor výrazně převyšuje poptávku. Současná tendence je zapříčiněna nízkým počtem nově založených firem a zároveň rozmachem developerských projektů, které v loňském roce vyprodukovaly nadbytek nebytových prostor.

Zájem ze strany společností o kancelářské prostory je rozhodně menší než v minulých letech. Naše společnost zprostředkovala oproti loňskému roku o 35 % pronájmů kanceláří méně,“ prozradil Miloš Dvořáček, jednatel realitní kanceláře DVL Brno reality. „K dalšímu propadu poptávky po kancelářích však nedochází. Lze tak předpokládat, že největší pokles na realitním trhu již skončil,“ věří Miloš Dvořáček. Podle realitních makléřů projevují podnikatelé nejnižší zájem o kamenné kanceláře s výměrou nad 200 čtverečních metrů.

Alternativou ke klasickým kancelářím jsou virtuální sídla, která podnikům nabízejí možnost pronájmu adresy, administrativního servisu či užívání zasedacích místností. Klienty virtuálních kanceláří jsou nejčastěji začínající podnikatelské subjekty, které jsou zasažené hospodářskou recesí a nemohou si dovolit masivní investice do firemních prostor. Maximálně proto redukují náklady na provoz a zajímají se především o levnější varianty služeb virtuálních kanceláří.

Největší zájem evidujeme bezesporu o základní nabídku, která obsahuje například zřízení korespondenční adresy. Této služby u nás využívá více než 40 % zákazníků. O nejdražší variantu, která zahrnuje například užívání jednací místnosti nebo sekretářské služby, má v současnosti zájem přibližně 10 % klientů,“ uvedla Nikola Sanža, manažerka centra virtuálních kanceláří Brnooffice. „Zájem o virtuální sídla v České republice obecně narůstá, rozhodujícím faktorem je cena,“ doplnila Nikola Sanža.

Právě na cenu kanceláří kladou firmy stále vyšší nároky. Kancelářských prostor je nadbytek, proto podnikatelé zvyšují tlak na pronajímatele při vyjednávání nájemních podmínek. Majitelé jsou tak nuceni snižovat ceny nájmů. „U komerčních nemovitostí registrujeme snížení nájemného okolo 10 %. Nelze to však zobecňovat na území celé České republiky. Vždy závisí na konkrétním projektu, jeho lokalitě a atraktivnosti,“ sdělil David Trllo, manažer obchodního oddělení realitní společnosti Gaute. V současné době je tak oproti minulému roku výrazně jednodušší sehnat kvalitní kancelářské prostory s nízkými náklady.