Světová statistika plastických operací je poprvé k dispozici

Mezinárodní Společnost pro estetickou plastickou chirurgii (International Society of Aesthetic Plastic Surgery) je světovou jedničkou v plastické chirurgii. Po ročním úsilí provedla společnost bienální (v dvouletém intervalu) globální průzkum „ISAPS Biennial Global Survey (TM)“ plastických chirurgů a zákroků v 25 předních zemích a oblastech, který představuje 75% všech operací v roce 2009. Průzkum ISAPS nabízí první spolehlivá data o plastické chirurgii v mezinárodním měřítku, které získali a analyzovali nezávislí specialisté.

„Letošní rok je ve znamení 40. výročí založení společnosti ISAPS,“ poznamenal Foad Nahai, výkonný ředitel divize pro USA a současný president ISAPS. „Společnost byla založena v Organizaci spojených národů skupinou zúčastněných a aktivních plastických chirurgů. Nedokázali bychom vymyslet lepší způsob připomenutí tohoto mezníku než předání a zveřejnění tohoto převratného průzkumu.“

Globální průzkum společnosti ISAPS odhalil nové pořadí, ve kterých jsou chirurgické a kosmetické operace nejčastější. Zatímco na prvním místě zůstávají nadále Spojené státy, v zemích, které nejsou vždy s plastickou chirurgií spojovány, vznikají přední centra.

Mezi 25 nejdůležitějších zemí a regionů patří:

1. Spojené státy

2. Čína

3. Brazílie

4. Indie

5. Mexiko

6. Japonsko

7. Jižní Korea

8. Německo

9. Turecko

10. Španělsko

11. Argentina

12. Rusko

13. Itálie

14. Francie

15. Kanada

16. Tchajwan

17. Spojené království

18. Kolumbie

19. Řecko

20. Thajsko

21. Austrálie

22. Venezuela

23. Saudská Arábie

24. Nizozemí

25. Portugalsko

Nejoblíbenější chirurgické i neinvazivní postupy

V posledních deseti letech panoval všeobecný názor, že nejoblíbenějším postupem plastické chirurgie bylo zvětšování prsou. Globální průzkum ISAPS však odhalil nový trend, pokud jde o liposukci, která zaujímá 18,8% ze všech chirurgických postupů, následuje zvětšování prsou se 17% ablefaroplastika (operace horních a dolních očních víček) s 13,5%, rhinoplastika (úprava nosu) s 9,4% a abdominoplastika (operace břicha) s 7,3%.

Oblíbenost chirurgických postupů se v jednotlivých zemích lišila, přičemž Brazílie, Spojené státy, Čína, Mexiko, Indie a Japonsko byly v prvních pěti postupech dominantní. V důsledku výhod moderních kosmetických postupů a poptávce po levnějších metodách ošetření zaujaly neinvazivní chirurgické postupy přední místa, pokud jde o popularitu. Ačkoli nejsou k dispozici žádné předchozí údaje, se kterými by se dalo srovnávat, nelze pochybovat o tom, že v této oblasti došlo k dramatickému obratu.

Nejdůležitější neinvazivní postupy zahrnují: injekce toxinů neboneuromodulátorů (Botox, Dysport) (32,7%), injekce kyseliny hyaluronové(20,1%), odstraňování chloupků laserem (13,1%), autoaugmentace – injekcevlastního tuku (odběr pacientova tuku z jednoho místa a jeho přenos na jinémísto) (5,9%) a ošetření IP laserem (4,4%). Země, ve kterých dominovaly neinvazivní chirurgické postupy, byly Spojené státy, Brazílie, Mexiko a Čína a v menší míře i Japonsko, Maďarsko,Jižní Korea, Indie a Německo.

Globální průzkum ISAPS přinesl rovněž několik důležitých statistik s ohledem na celkový počet plastických chirurgů autorizovaných výborem (nebo ekvivalentním způsobem v národním měřítku), kteří dnes provozují praxi. Jejich počet se odhaduje na 30 817. Celkový počet chirurgických zákroků je odhadován na 8 536 379, neinvazivních na 8 759 187, což celkem ve světěčiní 17 295 557 chirurgických a neinvazivních zákroků provedených autorizovanými plastickými chirurgy. (Toto číslo nebere v úvahu chirurgické a neinvazivní zákroky provedené jinými odborníky než plastickými chirurgy.)

Dr. Jan Poell ze Švýcarska, nastupující prezident ISAPS si všiml, že: „Statistické údaje z globálního průzkumu ISAPS představují první důvěryhodné a spolehlivé informace o této oblasti. Jde o cenná data, která mohou využít zdravotničtí odborníci i média jako nepostradatelný nástroj pro odhad vývoje v rámci naší specializace a obecných trendů dlouho předtím, než vláda nebo zástupci průmyslu shromáždí tato data.“

„Shromáždění údajů o počtu chirurgických a neinvazivních zákroků plastické chirurgie po celém světě byl složitý a náročný úkol,“ řekl Dr. Sampaio Goes z Brazílie, bývalý prezident ISAPS a předseda představenstva výboru prokomunikaci ISAPS, který na průzkum dohlížel. „Zvolili jsme uznávanou firmu s rozsáhlými zkušenostmi v oblasti plastické chirurgie a výsledky, které poskytla, jsou důvěryhodné, vědecky podložené a ovlivní tuto profesi v následujících letech.“

Další informace: http://www.isaps.org