Češi prozatím smlouvy o stavebním spoření hromadně nevypovídají

Po více než šesti měsících od oznámení škrtů ve stavebním spoření zaznamenaly tuzemské spořitelny výrazný nárůst dotazů na plánované snížení státní podpory, hromadné vypovídaní smluv však neregistrují. Češi podle nich vyčkávají a smlouvy neruší. A to i přesto, že kvůli změnám již nebude spoření tak lákavou cestou ke zhodnocení peněz. V budoucnu produkt zaujme především klienty, kteří budou chtít čerpat úvěr.

Bezprostředně po letošních květnových volbách vláda oznámila svůj záměr snížit státní podporu na stavební spoření o 50 %. Plánované změny počítají se srážkovou daní na státní příspěvek již za rok 2010, ten se připisuje na účty klientů v roce 2011. V následujících letech bude státní podpora snížena z maximální výše 3000 na 2000 korun. V plánu je navíc 15 % zdanění výnosů z úroků připisovaných od ledna příštího roku. V důsledku snížení výnosů ze stavebního spoření a omezených podmínek pro předčasné čerpání již nebude tento produkt tak atraktivní pro ty, kteří neplánují čerpat úvěr ze stavebního spoření.

„Stavební spoření zůstane i nadále výhodné díky garanci úrokových sazeb z vkladů. Lze však očekávat, že přestane lákat klienty, kteří si sjednávali smlouvy o stavebním spoření pouze kvůli vysokým výnosům a neplánují využití úvěru,“ sdělil Tomáš Knebl, generální ředitel společnosti Rentia, která nabízí finanční poradenství. „Pro tyto klienty se v budoucnu stanou vyhledávanou alternativou spíše spořicí účty, termínované vklady či podílové listy,“ doplnil Knebl.

Lidé zatím na oznámení škrtů v rámci stavebního spoření výrazně nereagují. Stavební spořitelny se shodují, že klienti v současnosti spíše shromažďují informace o předpokládaných změnách a zjišťují, zda pro ně nastavení smluv zůstane i nadále výhodné. K masovému vypovídání stavebních spoření nedochází.

„Významné změny v chování klientů nepozorujeme. Lidé se mnohem více ptají a zajímají se především o to, nakolik jsou podmínky v souvislosti se změnami výhodné. Klienti samozřejmě nemají důvod, aby se obávali o své peníze,“ zdůraznil Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Stavební spořitelny registrují v letošním roce meziroční nárůst v počtu nových smluv o stavebním spoření. Podle statistik ministerstva financí bylo v první polovině roku 2010 uzavřeno 293 tisíc smluv s celkovou hodnotou cílové částky 91,8 miliardy korun, což je o 12 tisíc smluv více než loni při současném nárůstu průměrné cílové částky o 19 tisíc korun. Statistiky však monitorují stav před oznámením plánovaných změn ve stavebním spoření, rozhodující budou výsledky za druhou polovinu letošního roku.

Vyjádření stavebních spořitelen k plánovým změnám:

Ondřej Kvasňovský, Raiffeisen stavební spořitelna

„V poslední době jsme zaregistrovali zvýšený počet dotazů ze strany našich klientů na možnost výpovědi jejich smluv, respektive nárůst samotných výpovědí. Navzdory těmto nepříznivým okolnostem jsme vykázali v meziročním srovnání prvních devíti měsíců roku nárůst počtu nových smluv o stavebním spoření i objemu nových úvěrů.“

Zdenka Blechová, Stavební spořitelna České spořitelny

„Zvýšený počet dotazů klientů na změny ve stavebním spoření zaznamenáváme obvykle  po zveřejnění významnějších informací v médiích.  Vždy se snažíme klientům situaci vysvětlit. Lidé se chovají racionálně, žádné hromadné vypovídání smluv o stavebním spoření neevidujeme. Ze srovnání počtu výpovědí smluv o stavebním spoření s počtem nově uzavřených smluv za období leden až září letošního roku vyplývá, že klienti stále více smlouvy nově uzavírají, než je vypovídají.“

Hana Vaněčková, Modrá pyramida

„Klienti samozřejmě reagují na informace o chystaných změnách, v souvislosti s tím zaznamenáváme časté dotazy. Klienti, kteří potřebují své naspořené peníze, smlouvy ukončují. Těm, kteří peníze nutně nepotřebují, se snažíme vysvětlit, aby smlouvy ukvapeně nevypovídali. Mohli by se připravit o řadu výhod.“

Kateřina Bílá, Wüstenrot

„Věříme, že klienti v souvislosti s plánovanými změnami, neztratí o produkt stavebního spoření zájem, protože stále bude nejbezpečnějším způsobem spoření na trhu. Navíc jsme od října zvýšili úrok z úspor na 2,5 %, díky kterému dosáhne klient velmi zajímavého výnosu.“