Šperky jsou stále v kurzu, dominuje chirurgická ocel

Doba, kdy se Češi při nákupu šperků rozhodovali převážně mezi zlatem a stříbrem, je nenávratně pryč. Podle statistik internetového obchodu Sperky.cz dominuje mezi materiály chirurgická ocel, která loni tvořila 90 % ze všech prodaných šperků. Trend se nemění ani v prvních měsících roku 2009. Chirurgická ocel je rozšířena především u mladé generace. Vyniká dlouhou životností, vysokou pevností a odolností vůči oxidaci.

Chirurgická ocel s označením 316 L už dávno není pouze synonymem lékařství. Tento materiál nabízí ideální vlastnosti k výrobě šperků, což se odráží na jeho rostoucí popularitě. K dlouhé životnosti, vysoké pevnosti, lehkosti a odolnosti si navíc zachovává trvalý vzhled, barevnou stálost a jednoduchou údržbu. Zájem o ocelové náušnice, náramky, přívěsky, řetízky či prsteny tak v České republice pravidelně roste.

Patrné je to například u snubních prstýnků. S klasickým žlutým zlatem se mladá generace neztotožnila a bílé zlato je pro ni drahým luxusem. Snoubenci se proto pro chirurgickou ocel rozhodují stále častěji a vyšší poptávku po ocelových snubních prstýncích registrují tuzemská klenotnictví každým rokem. Jedná se aktuální trend, který není už pouze o vkusu, ale i o ceně a praktické stránce. Chirurgická ocel je levnější než zlato a oproti klasickému stříbru, které lze z hlediska materiálů považovat za největší konkurenci oceli, nekoroduje a je pevnější. Nabízí navíc ideální řešení pro alergiky, kteří nemohou přijít se stříbrem do kontaktu.

Tento trend samozřejmě sledujeme. Nejprodávanějšími produkty loňského roku byly šperky Morellato a Tribal, což jsou značky, které nabízí širokou kolekci produktů právě z chirurgické oceli,“ uvedla Eva Dachovská, obchodní ředitelka internetového obchodu Sperky.cz. „Vysoký zájem o šperky z chirurgické oceli očekáváme také v letošním roce. Plánujeme rozšíření naší stávající nabídky, abychom všechny naše zákazníky uspokojili,“ doplnila.