Čtyři důvody, proč je výhodné zvyšovat daňové zvýhodnění

Návrh ministerstva financí počítá od roku 2015 se zvýšením daňového zvýhodnění na dani na druhé a další dítě o 100 Kč měsíčně. Podpora rodin s dětmi formou vyššího daňového zvýhodnění je totiž finančně výhodnější a efektivnější než zvyšování porodného či přídavků na děti.

V roce 2014 mohou všichni zaměstnanci uplatnit daňové zvýhodnění na každé dítě ve výši 1 117 Kč měsíčně. V případě úspěšného legislativního procesu u návrhu ministerstva financí by se částka daňového zvýhodnění na druhé a další děti zvýšila o 100 Kč, tedy na 1 217 Kč. „Daňové zvýhodnění na dítě může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů, při stejné hrubé mzdě by si tak rodina se dvěma dětmi za celý rok finančně polepšila o 1 200 Kč, a to bez ohledu na výši hrubé mzdy,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars. Úloha rodinné politiky ve vyspělých evropských zemích stoupá zejména kvůli nízké porodnosti. Rodiny s dětmi jsou tudíž vládami těchto zemí podporovány formou daňové slevy nebo přídavků na děti. Daňové zvýhodnění je přitom jednou z nejefektivnějších forem finanční pomoci, a to hned ze čtyř důvodů, na které se nyní blíže podíváme.

Rodiny nedostávají peníze automaticky

Částku daňového zvýhodnění nedostávají rodiny přímo na svůj bankovní účet, jako je tomu v případě porodného nebo přídavku na děti. Pro uplatnění daňového zvýhodnění je nutné mít vlastní příjem, ať už ze zaměstnání, samostatné výdělečné činnosti, z kapitálu či pronájmu. Daňové zvýhodnění snižuje daňovou povinnost, čistá mzda zaměstnance, kterou obdrží na svůj bankovní účet, se tedy zvýší z toho důvodu, že zaplatí méně na dani z příjmu fyzických osob.

Motivační prvek

Daňové zvýhodnění hraje též důležitou motivační funkci pro přijetí práce, byť i jen za nízkou mzdu. V případě, že je daňová povinnost zaměstnance nižší než daňové zvýhodnění, vzniká nárok na daňový bonus. Výše daňového bonusu je právě rozdílem mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu fyzických osob. Nárok na daňový bonus mají pouze rodiny, kde alespoň jeden z rodičů pracuje, je samostatně výdělečně činný nebo pobírá jiný typ pravidelného příjmu v dostatečné výši. Zaměstnanci s nízkou mzdou tak v praxi neodvedou nic na dani z příjmu fyzických osob a ještě obdrží zmiňovaný daňový bonus. Maximálně lze na daňovém bonusu za celý rok 2014 obdržet 60 300 Kč, stejná částka by měla platit i pro rok 2015. Zaměstnanec se dvěma dětmi má v roce 2014 při hrubé mzdě 11 200 Kč svoji čistou mzdu 12 007 Kč (viz praktický příklad níže). Rodičům s dětmi se tak vyplatí přijmout i hůře placenou práci, neboť z důvodu čerpání daňového bonusu mají čistou mzdu vyšší než hrubou mzdu.

Administrativní nenáročnost

Pro čerpání přídavků na děti, porodného nebo jiných dávek je potřeba splnit zákonné podmínky a o dávky si zažádat na příslušném úřadu. Je nutné vyplnit předepsané tiskopisy a předložit potřebné přílohy. Pro uplatnění daňového zvýhodnění není třeba vyplňovat žádné speciální tiskopisy. Zaměstnanci pouze po narození dítěte doručí mzdové účetní rodný list dítěte a OSVČ či osoby, které pobírají jiný druh příjmu doloží kopii rodného listu k daňovému přiznání.

Spravedlivost a jednoznačnost

U většiny dávek se testuje rodinný příjem. Nárok na většinu dávek (například porodné nebo přídavky na děti) mají pouze rodiny s příjmem do testovaného limitu. Daňové zvýhodnění mohou uplatnit všechny rodiny, kde má alespoň jeden z rodičů příjem, ze kterého je možné daňové zvýhodnění uplatnit. Příjem rodiny testován není. Daňové zvýhodnění je tedy vůči rodinám s dětmi spravedlivé. Rodiny s více dětmi mají nárok na vyšší daňové zvýhodnění. U daňového zvýhodnění navíc nehrozí zneužití, jako je tomu v případě sociálních dávek.

Za roky 2013 a 2014 nemůže daňové zvýhodnění na děti uplatnit OSVČ nebo osoba pobírající pouze příjmy z pronájmu, která uplatňuje výdaje paušálem, stejně tak nemůže tato osoba uplatnit slevu na manželku s vlastními příjmy do 68 tisíc Kč za rok. Materiál MF však počítá s tím, že za rok 2015 budou moci daňové zvýhodnění na děti a slevu na manželku uplatnit i tyto osoby. „Jedná se jistě o krok správným směrem, neboť například daňová zátěž živnostníka uplatňujícího výdajové paušály se dvěma dětmi, jehož manželka je na rodičovské dovolené s mladším dítětem, stoupla za rok 2013 oproti roku 2012 při stejném ročním hrubém zisku 550 tisíc Kč o 51 648 Kč, což bylo vůči mladým rodinám necitlivé. Naproti tomu pro svobodné a bezdětné OSVČ se nic nezměnilo,“ doplňuje Gabriela Ivanco. Na druhou stranu ovšem materiál MF počítá s tím, že za rok 2015 nebudou moci OSVČ uplatňující výdaje paušálem uplatnit základní slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč. Toto opatření postihne všechny OSVČ uplatňující výdaje paušálem stejně.