Kontrola solárií: naprostá většina provozoven v pořádku

V České republice platí pro solária přísná bezpečnostní norma Evropské unie. Právě to je důvod, proč Česká obchodní inspekce a krajské hygienické stranice pravidelně kontrolují solární studia. Překročení intenzity záření v trubicích odhalí jen výjimečně, většina studií přísné normy dodržuje. Za minulý a letošní rok inspekce našla nedostatky jen v šesti soláriích.

Evropská norma stanovuje limit síly záření na 0,3 W/m2. To odpovídá intenzitě slunečního záření v pravé poledne při bezmračné obloze při hladině Středozemního moře.

„Za první pololetí letošního roku a celý loňský rok jsme na území České republiky zkontrolovali celkem 33 solárií. Nevyhovující trubice jsme nalezli u 6 z nich, s výjimkou jednoho sídlí všechna v Praze. Provozovatelům jsme udělili pokuty, nejvyšší z nich v hodnotě 80 000 korun. V případě porušení normy Evropské unie ovšem můžeme ve výjimečném případě navrhnout i odnětí živnostenského oprávnění, uvedl Denis Gaidoš, tiskový mluvčí České obchodní inspekce.

Inspekce kontroluje v soláriích především intenzitu záření. „Správným využíváním solárií lze získat nejen krásné opálení, ale i načerpat dostatek vitaminu D a zvýšit přirozenou ochranu kůže proti spálení, dokonce až šestinásobně. Evropská norma stanovuje jasná pravidla pro provozování solárií, mezi hlavní patří omezení intenzity záření tak, aby se minimalizovalo riziko spálení kůže. Tomu by se měl člověk vyhnout vždy – jak na slunci, tak v soláriu. Návštěvníci solárií by proto měli přizpůsobit dobu opalování a četnost návštěv svému typu kůže,“ zdůraznil Michal Kárych, předseda České asociace zdravého opalování.

Solária kontrolují i hygienici. „Naše krajská hygienická stanice provedla v roce 2012 v Brně a Brně-venkově 42 kontrol provozovatelů solárií. Kontrolám hygienicko-provozního režimu vyhovělo 39 z nich. K dnešnímu dni jsme za letošní rok provedli 10 kontrol, doposud vyhověla všechna,“ informovala Jana Derková, vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně. „Počty jednotlivých kontrol si plánujeme vždy na začátku roku. Protože solária nepatří mezi naši dozorovou prioritu, kontrolujeme pravidelně jen 10–20 % provozovatelů ročně,“ dodala Derková.

Zákazníci solárií bohužel nemohou sami poznat, zda v dané provozovně kontrola proběhla. „Pokud klient stojí o informaci, zda bylo určité solárium kontrolováno, může se samozřejmě zeptat provozovatele nebo se obrátit přímo na nás. Úroveň solária pak může sám odhadnout například z čistoty podkladové desky, dostupnosti ubrousků, dezinfekčního přípravku a ochranných UV brýlí. Provozovna by měla působit čistě, vedle vyvěšeného schváleného provozního řádu by také mělo být na stěně v blízkosti UV zářiče viditelné označení štítkem s výstrahou o účincích neionizujícího ultrafialového záření,“ upozornila Jana Derková. „Personál solária by se měl odborně zabývat typem pleti zákazníka vzhledem k možným kontraindikacím opalování, a teprve následně mu navrhnout rozvrh opalovacích kúr. Toto vše někdy i za cenu důrazného nedoporučení podstoupení UV ozařování,  nejen vzhledem ke kožnímu fototypu klienta,“ dodala Derková.