Elektronická dokumentace roste na oblibě

Vedení elektronické dokumentace je stále oblíbenější. V uplynulých 10 letech se například zvýšil počet podání daňových přiznání přes webovou aplikaci ministerstva financí více než dvěstěkrát. Mezi roky 2011 a 2012 zaznamenaly úřady nárůst o 100 % na konečných 1,5 milionu dokumentů. I stále více firem využívá možnosti vystavovat a archivovat dokumentaci elektronicky. Elektronická dokumentace totiž urychluje také předávání zboží, firmy ušetří díky elektronickým fakturám čas a místo na jejich evidenci.

Odborníci očekávají v souvislosti s právě podávaným daňovým přiznáním za rok 2012 zvýšený nárůst množství elektronické dokumentace. Výhody elektronického podání daňového přiznání spočívají podle odborníků v rychlosti a finančních úsporách. Zároveň tuto formu dokumentace ocení živnostníci, kteří často podávají přiznání až v poslední možný den, kdy jsou na finančních úřadech fronty . Z těchto důvodů vítají rozvoj elektronických daňových dokladů také instituce. Ty u elektronického daňového přiznání navíc oceňují zejména vyšší procento korektně vyplněných podkladů.

„V případě elektronického daňového přiznání spatřujeme velký klad v okamžitém potvrzení, že bylo vše v pořádku podáno. Zároveň vykazují takto podaná přiznání nižší chybovost, protože online aplikace upozorní uživatele na formální i početní chyby. Navíc se lidé vyhnou dlouhému čekání ve frontě,“ sdělil David Stančík, mluvčí Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj. „Jedinou nevýhodu je možné spatřovat ve větších nárocích na znalosti informačních technologií daňových subjektů,“ připustil Stančík.

Dne 1. ledna 2013 vstoupila v platnost nová legislativa, která podnikatelům a firmám dále rozšířila možnosti elektronické dokumentace. Zjednodušila totiž vydávání a přijímání elektronických faktur. Příjemce například nemusí elektronické faktury tisknout a archivovat v papírové podobě, není také nutné posílat je prostřednictvím speciálních systémů. Elektronické daňové doklady jsou podle expertů výhodné z ekonomického i ekologického hlediska, a to jak pro dodavatele, tak pro zákazníka.

„Elektronické daňové doklady jsou užitečné v úspoře nákladů na doručení, v jednoduchosti i rychlosti jejich vyplnění. Výhody elektronického podání navíc spočívají v jeho jednoduché archivaci,“ uvedla mluvčí Finanční správy ČR Petra Homolová. „Elektronická fakturace je moderní, ekologický, jednoduchý a efektivní způsob předávání daňových dokladů. Celý proces je přehledný a umožní firmám potřebné doklady okamžitě dohledat. Uspoří místo na jejich archivaci a budou mít dokumenty uloženy naprosto bezpečně,“ říká Martin Holoubek ze společnosti Activa, která dodává komplexní kancelářské vybavení pro 12 000 právnických subjektů. „Daňové doklady jsou zasílány e-mailem v PDF a v datovém XML formátu,“ dodává Holoubek s tím, že v současné době využívá elektronickou fakturaci již 70 % zákazníků společnosti a jejich počet stále roste.