Boty kupujte raději odpoledne, radí odbornice Jolana Němcová

Spolu s přibývajícími léty se vyplatí dbát na výběr správné obuvi. Bolavým kloubům, které nás ve vyšším věku mnohdy trápí, uleví vhodná podešev. Správná volba podrážky zase může zamezit pádu. Čím se při výběru obuvi pro starší ročníky řídit, jsme se zeptali Jolany Němcové, obchodní ředitelky společnosti Moleda.

Jaké chyby při výběru bot lidé často dělají?

Spoléhají se na to, že mají celý život stejnou velikost obuvi. Neuvědomují si ale, že lidská noha se stejně jako celé tělo může s věkem velmi měnit. To, co nám sedělo ve třiceti letech, nemusí vyhovovat v šedesáti. Číslování bot se navíc mezi jednotlivými výrobci často liší, vnitřní délka stélky nemusí odpovídat uváděné velikosti. Proto je nutné boty vyzkoušet na obou nohách a projít se v nich.

Další častou chybou je výběr obuvi pouze na základě její nízké ceny. Levné asijské boty, které se k nám dováží, totiž obvykle nesplňují evropské normy. Tato obuv je mnohdy vyráběna z nevhodných, někdy i zdraví škodlivých materiálů. Z důvodu dlouhé přepravy bývá také chemicky upravována, což může způsobit řadu těžko léčitelných kožních problémů. Kvalitní certifikovaná obuv je zkrátka základ v každém věku a senioři by měli jít příkladem. Zdravotně nezávadnou obuv by měli doporučovat i svým vnoučatům, u kterých je kvalitní obutí nezbytnou prevencí deformit chodidel.

V čem je výběr obuvi pro starší ročníky specifický?

Určitě je vhodné samotný nákup obuvi přesunout do odpoledních hodin. V té době je noha nejobjemnější. Právě ve vyšším věku nejsou otoky končetin žádnou výjimkou, na což je určitě nutné brát zřetel. Vzhledem k tomu, že v pokročilejším věku začíná mít mnoho lidí také problémy s klouby, doporučuji vyhýbat se botám s tvrdou nepoddajnou podešví, která není ke kloubům šetrná. A volit namísto toho měkkou a lehkou podešev, která je dobře odpružená.

Z jakých materiálů by měla být obuv pro staršího člověka?

Vhodné jsou boty z přírodních materiálů, tedy z kůže nebo přírodní tkaniny. My při výrobě bot využíváme pro svrchní část přírodní usně, které jsou prodyšné, a pro podšívku volíme textil, jenž dobře saje vlhkost. Používáme vždy zdravotně nezávadné a testované materiály. Oproti tomu syntetické materiály vlhkost zadržují a mohou způsobovat vznik plísní.

Jaké potíže může starším lidem způsobit nevhodná obuv?

Pokud má bota nevhodnou úpravu podrážky, může hrozit uklouznutí. Takový pád mívá zvláště pro starší ročníky mnohdy vážné následky. Proto by si měli vybírat obuv s podrážkou z kvalitního nesmekavého materiálu se vzorkem, který má dobrou přilnavost k povrchu i na kluzké ploše. V zimě na náledí je pak možné zabránit uklouznutí také použitím takzvaných nesmeků, které lze nasadit na jakoukoliv obuv.

Další problém pak nastává, pokud si koupí nepadnoucí boty s tím, že se časem na noze přizpůsobí. Většinou se to nestane a nošení vede k deformaci chodidel, například ke vzniku kladívkových prstů nebo vybočení palce. Nošení takové obuvi je mnohdy bolestivé, nepříjemné a způsobuje vznik oděrek. Bota prostě musí padnout hned při zkoušení.

Jolana Němcová, obchodní ředitelka společnosti Prestige