Zájezd v režimu first minute lze letos pořídit se slevou v průměru 18 %

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou Češi v letošním roce ušetřit v průměru 18 % z katalogové ceny pobytu. Vyplývá to ze srovnání nabídek cestovních kanceláří na sezónu 2013, které provedla cestovní agentura Invia.cz. Díky včasnému nákupu mohou lidé získat k zájezdu bonusy navíc. Letos cestovní kanceláře nabízí ve větší míře parkování na letišti zdarma nebo bezplatné svozy. Oproti loňsku naopak ubylo nabídek zahrnujících zdarma pobyt pro děti.

Slevy v rámci first minute nabídky zájezdů se v letošním roce pohybují v rozmezí od 11 % až do 30 % z katalogové ceny pobytu. Ze srovnání cestovní agentury Invia.cz vyplynulo, že nejvýraznější snížení cen lze registrovat v případě leteckých zájezdů do arabských destinací. Naopak nejnižší slevy je možné pozorovat u pobytů v Bulharsku, které jsou obecně levnější. Nabídka nejvýraznějších slev platí při včasném nákupu pobytu do 31. ledna 2013.

„Snížení ceny oproti katalogové nabídce v režimu first minute je letos zhruba na stejné úrovni jako v minulém roce. Slevy se však liší podle jednotlivých destinací. Například v případě Řecka a Turecka je sleva u first minute zájezdů vyšší než loni,“ sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel společnosti Invia.cz, která je jedničkou českého trhu v oblasti prodeje zájezdů přes internet. „Lidé mohou nejvýhodnější first minute zájezdy nakupovat od poloviny října až do konce ledna. Některé cestovní kanceláře však své nabídky dosud nezveřejnily,“ doplnil Tůma.

Při nákupu zájezdu v režimu first minute mohou lidé získat navíc bonusy. Cestovní kanceláře k pobytům nejčastěji nabízejí možnost bezplatného parkování na letišti nebo turistům zdarma zařídí svoz z místa bydliště přímo na letiště. Oblíbené jsou nabídky zahrnující pobyt pro děti zdarma nebo za sníženou cenu. Výhodou je možnost složení nízké rezervační zálohy nebo získání bezplatných výletů v destinaci. V letošním roce mají turisté navíc k dispozici možnost změny destinace, hotelu nebo termínu, a to ještě týden před odletem.

„Nejpopulárnější jsou bonusy v podobě bezplatného pobytu pro dítě. Těchto nabídek je však letos méně. Rodiny by si proto s nákupem zájezdu měly pospíšit, aby si mohly vybrat dovolenou podle svých představ,“ uvedl Michal Tůma z cestovní agentury Invia.cz, která nabízí zájezdy od více než 300 českých a slovenských cestovních kanceláří. „Zvláště pro rodiny jsou first minute zájezdy výhodné, protože v last minute nabídce slevy pro děti často chybí. Navíc některé cestovní kanceláře garantují, že cena pobytu po celou sezónu neklesne. Ani last minute slevy tedy nebudou vyšší. V opačném případě by rozdíl doplatily,“ dodal Tůma.