Cena baterií do notebooků i mobilů loni klesla o 12%

Cena baterií do notebooků i mobilních telefonů v loňském roce meziročně klesla o 12 %. Ukázaly to prodejní statistiky internetového obchodu BatteryShop.cz za rok 2011. Loni lidé v e-shopu nejvíce nakupovali baterie do notebooků, poptávka oproti roku 2010 vzrostla o 25 %. Naopak mezi zákazníky opadá zájem o baterie do videokamer či PDA.

Průměrná cena baterií určených do notebooků prodávaných v internetovém obchodu BatteryShop.cz v roce 2011 činila 1 375 korun. Oproti předchozímu roku tak došlo k 12% snížení cen. Stejný pokles ceny lze registrovat i v případě baterií pro mobilní telefony. Jejich průměrná hodnota představovala v loňském roce 220 korun. Zlevňování je patrné i u ostatních typů baterií do všech elektronických přístrojů.

„Moderní technologie dovolují snižovat náklady na výrobu baterií do elektroniky. Díky tomu přirozeně klesá i jejich prodejní cena. Tento trend může mít pozitivní vliv i na koncovou cenu samotných přístrojů,“ sdělil Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který prodává baterie pod vlastním označením T6 power. „Ceny baterií tlačí dolů také vysoká konkurence v této oblasti. Prodejci se v rámci konkurenčního boje snaží oslovit zákazníky nízkou cenou,“ doplnil Tlapák.

Internetový obchod BatteryShop.cz v roce 2011 zaznamenal 25% nárůst prodeje v případě baterií do notebooků. Ty tvoří více než dvě třetiny z celkového prodeje zboží v e-shopu. V loňském roce se projevil trend stagnace či poklesu zájmu o baterie do ostatních typů přístrojů. Například poptávka po bateriích do digitálních fotoaparátů narostla jen o 2 %, u videokamer se jednalo o snížení poptávky o 20 %.

„Zájem o baterie do videokamer či PDA opadá v důsledku omezení zájmu o používání těchto přístrojů. Jejich funkce totiž často nahrazuje běžný mobilní telefon. Naopak prodej notebooků v České republice každoročně roste, a proto vzrůstá také poptávka po daných bateriích,“ uvedl Radim Tlapák z e-shopu BatteryShop.cz. „Trendy v oblasti prodeje baterií kopírují i prodeje nabíječek. Zatímco zájem o nákup adaptérů do notebooků loni rostl, prodej adaptérů do digitálních fotoaparátů či kamer klesl o třetinu,“ dodal Tlapák.