Docházkovým systémům vládne biometrie, zájem je oproti loňsku trojnásobný

V rámci kontroly docházky zaměstnanců roste zájem o biometrii. Tuzemské firmy v 68 % případů dávají přednost systémům na otisky prstů před čipy. Ukázaly to prodejní statistiky společnosti IReSoft za první čtyři měsíce roku 2011. Tyto moderní technologie z trhu vytlačily tradiční magnetické karty, které si ještě před rokem pořizovala téměř polovina firem kvůli jejich nízké ceně.

Společnost IReSoft, výrobce komplexních informačních řešení, v letošním roce registruje prudký nárůst zájmu o docházkové systémy s biometrickou technologií. Ty si v období od ledna do dubna 2011 pořídilo 68 % zákazníků společnosti, přitom za stejné období roku 2010 to bylo pouze 21 %. Zbylá třetina firem letos volí pro identifikaci zaměstnanců bezkontaktní čipy.

„Pro bezkontaktní čipy se rozhodují spíše konzervativní zákazníci, zájem o ně postupně klesá. Naopak na vzestupu je dnes biometrická technologie, která představuje moderní a efektivní řešení pro kontrolu pracovníků v podniku. Výhodou je rychlost a spolehlivá identifikace zaměstnance,“
sdělil Jiří Halousek, ředitel společnosti IReSoft, jejíž krabicové řešení Alveno Biometrix s cenou 16 990 Kč představuje nejlevnější biometrický systém na českém trhu.

Tradičním nástrojem pro kontrolu docházky zaměstnanců byla technologie magnetických karet. V roce 2010 si systém pořídilo 42 % zákazníků společnosti IReSoft, důvodem vysoké obliby byla nízká cena této technologie. Docházkové čtečky na magnetické karty však již od letošního roku nejsou v nabídce společnosti. Magnetické karty nahradil moderní docházkový systém na otisky prstů, které poskytují vyšší spolehlivost i komfort při identifikaci pracovníků, a to za obdobnou cenu.

„Jedním z problémů magnetických karet bylo, že si zaměstnanci mohli karty vzájemně půjčovat, čímž klesla spolehlivost ověřování docházky,“ uvedl Aleš Drápal ze společnosti IReSoft. „Právě proto se nyní soustředíme na technologie vyšších generací. Magnetické karty nahradila především biometrie, u které je riziko záměny zaměstnance zcela vyloučeno,“ dodal Drápal s tím, že magnetické karty dosud využívají zejména menší firmy.