Notebooky se ztrácejí nejčastěji z auta, data jsou cennou kořistí

Krádež notebooku nebo USB disku může znamenat ztrátu citlivých firemních informací. Tuzemské firmy totiž podceňují zabezpečení dat na přenosných zařízeních. Kvůli časté manipulaci hrozí zvýšené riziko krádeže externích disků. Podle statistik Policie ČR bylo pouze za první čtvrtletí roku 2010 provedeno 2297 krádeží za účelem odcizení počítačů. Nejčastěji jsou notebooky kradeny z osobních automobilů.

Tuzemské podniky nedostatečně chrání obchodní informace, které jsou uloženy na přenosných datových zařízeních. S klesající cenou externích disků výrazně narůstá jejich rozšíření a podniky je stále častěji využívají k ukládání citlivých firemních dat. Masové a neuvážené užívání notebooků a USB disků je však podle odborníků příčinou narůstajících případů ztráty firemních dat, která mohou být zneužita. Data na přenosných discích totiž nejsou ve většině případů chráněna proti přístupu neoprávněné osoby. Nejúčinnější ochranou informací je šifrování dat.

„S případy ztráty dat se setkáváme stále častěji. Navíc případy jsou stále vážnější, protože narůstá kapacita externích disků. Na flash disk dnes uložíte kompletní firemní databázi, jejíž hodnota se může pohybovat v řádech milionů,“ uvedl Zdeněk Sauer, zástupce společnosti SODATSW, která vyvíjí řešení pro ochranu citlivých informací. „Jedinou možností jak chránit cenné informace je šifrování dat, tuto možnost na přenosných zařízeních však využívá pouze 16 % českých firem,“ dodal Sauer s odkazem na výzkum, který provedla společnost SODATSW v loňském roce mezi tuzemskými podniky. Průzkum ukázal, že pětina firem data na noteboocích a USB discích nechrání vůbec.

Odborníci se shodují, že nejčastější příčinou ztráty citlivých obchodních dat je chyba zaměstnance. Krádeže notebooků, USB disků či CD a DVD s daty jsou totiž ve většině případů zaviněny nepozorností majitele. Ze statistik Policie ČR vyplývá, že nejčastěji jsou přenosné počítače odcizeny, pokud je jejich majitel ponechá bez dohledu v autě. V prvním kvartálu letošního roku bylo ze všech krádeží počítačů 31 % odcizeno právě z automobilu.

Uvědomujeme si, že riziko ztráty citlivých dat na externích discích je v důsledku neustálého přenášení vysoké. Proto mají všichni naši zaměstnanci na svých počítačích nainstalovaný systém pro šifrování a ochranu dat,“ sdělil Lukáš Křovák ze společnosti Microsoft. „Součástí zabezpečení je i pravidelné vzdělávání zaměstnanců v oblasti práce s citlivými daty a interní směrnice definující jak zabezpečit firemní počítač. Upozorňujeme například na nebezpečí nechávat přenosný počítač bez dozoru v autě a podobně,“ zdůraznil Křovák.

Podle expertů je právě školení zaměstnanců a upozorňování na rizika ztráty či krádeže přenosných datových schránek jedním z nejúčinnějších prostředků, jak úniku dat předcházet. Další možností je ukládání dat na vzdálený servery, které jsou chráněny silnými přístupovými právy. „Převážnou většinu obchodních informací ukládáme v ERP, ke kterému mají naši zaměstnanci webový přístup a nemusí data stahovat,“ upozornil Martin Cígler ze společnosti Cígler Software. „Z vlastních zkušeností víme, že je riziko ztráty obchodních dat vysoké. Již jsme se totiž setkali s nabídkou na koupi dat konkurenční společnosti. Vždy jsme však kontaktovali pravého majitele dat,“ uzavřel Cígler.

Krádeže – předmětem zájmu pachatele počítače

2009 1/2010
celkem 9101 2297
krádeže – věcí z aut /§ 247/ 3013 717
krádeže  vloupáním – ostatních objektů /§ 238,247/ 1389 372
krádeže – v jiných objektech /§ 247/ 1104 272
krádeže vloupáním do bytů /§ 238,247/ 955 267
Krádeže vloupáním do rodinných domků /§ 238,247/ 527 156

Zdroj: Policie ČR