Obchodníci letos doporučují nakupovat vánoční dárky již v říjnu

Brněnské obchody se již připravují na předvánoční nápor zákazníků. Největší příliv nakupujících tradičně očekávají od poloviny prosince, nejvíce pak o adventních víkendech. Obchodníci proto doporučují letos nakoupit vánoční dárky již v říjnu a listopadu. Druhou vlnu návalu zákazníků lze čekat po 26. prosinci, kdy budou v Brně zahájeny zimní výprodeje.

Brněnští obchodníci se shodují, že většina nakupujících pořizuje vánoční dárky na poslední chvíli. Nákupní horečka vrcholí dva víkendy před Štědrým dnem, kdy do obchodů zavítá nejvíce zákazníků. Provozovatelé nákupních center v jihomoravské metropoli proto letos svým zákazníkům doporučují, aby nakoupili dárky v poklidu s předstihem a vyhnuli se tak zbytečným frontám. Obchody se však snaží vyjít vstříc i opozdilcům a plánují pro předvánoční dny posílení kapacit.

„Příliv zákazníků zaznamenáváme od poloviny prosince do Štědrého dne, nejsilnější jsou samozřejmě víkendy. Před Vánocemi přirozeně navyšujeme počet prodávajících a v provozu je vždy maximum pokladen, abychom zákazníkům zkrátili dobu čekání,“ sdělila Dagmar Juřičková, marketingová manažerka IKEA Brno. „Očekáváme, že lidé budou nakupovat spíše drobnosti. Stále totiž doznívá krize, kvůli které zákazníci investici do nákupu vánočních dárků podstatně více zvažují,“ doplnila Juřičková.

Nával nakupujících pociťují především největší brněnská nákupní centra. Provozovatelé proto připomínají zákazníkům, aby mysleli na včasné vánoční nákupy. „Letos je ideální nakupovat vánoční dárky v říjnu nebo v listopadu. V obchodech je již dostupné vánoční zboží a lidé se nemusí potýkat se zástupy dalších nakupujících,“ poradila Martina Procházková, marketingová manažerka brněnského Avion Shopping Parku. „Největší nákupní nápor tradičně očekáváme během adventních víkendů. V těchto dnech do nákupní galerie zavítá až sto dvacet tisíc návštěvníků denně,“ upozornil Martin Kondrát, ředitel Galerie Vaňkovka.

Mnozí zákazníci vyčkávají s většími nákupy až na zimní výprodeje, ve kterých si nejčastěji pořizují oblečení, elektroniku a nábytek. Výprodeje budou ve většině brněnských nákupních centrech zahájeny bezprostředně po Vánocích 26. prosince a potrvají až do konce února. Výrazné slevy umožňují obchodníkům prodat větší množství zboží a uvolnit tak sklady pro nové produkty.

„Před Vánoci lidé nakupují spíše maličkosti pro své nejbližší. V povánočních výprodejích zase pořizují větší a nákladnější věci,“ uvedl Petr Hloušek, marketingový manažer nákupního centra Královo pole. „Vzhledem k ekonomickému vývoji lze letos očekávat, že lidé budou nákupy odkládat na výprodeje ještě častěji než v minulých letech,“ vysvětlil Hloušek.