Přírodní produkty kupují na internetu překvapivě více muži

Přestože je zdravý životní styl především doménou něžného pohlaví, přírodní produkty kupují na internetu více muži. Vyplývá to z nejnovějších statistik předního tuzemského internetového obchodu Prozdravi.cz. Zatímco muži na internetu nejčastěji objednávají doplňky ke zlepšení sexuálních funkcí, ženy preferují produkty pro štíhlou linii.

Zájem o přírodní produkty prodávané na internetu každoročně roste, stejně jako průměrná cena objednávky. Podle statistik e-shopu Prozdravi.cz převažují mezi spotřebiteli muži, kteří tvoří 60 % zákazníků. V prvních měsících roku 2009 objednávali pánové nejčastěji doplněk stravy ke zlepšení sexuálních funkcí s označením Eregma MAX power za 585 korun. Ve stejném období je nejprodávanějším produktem u žen i díky speciální prodejní akci tekutý spalovač tuků nazvaný Fitme Slim & Energy s prodejní cenou 620 korun. „Rozdělení priorit u mužů i žen je z hlediska produktů dlouhodobě patrné. Cena průměrné objednávky se však zvyšuje u obou skupin, obě pohlaví navíc spojuje rostoucí zájem o BIO produkty, které jsou aktuálně v kurzu,“ sdělila Hana Andrlová, obchodní ředitelka Prozdravi.cz, které eviduje průměrnou cenu objednávky ve výši 1 091 korun.

Podle odborníků z bezplatné poradny internetového obchodu Prozdravi.cz a informačního serveru Celostnimedicina.cz nabývají přírodní doplňky stravy stále více na významu. Lidé se snaží řešit svoje zdravotní problémy přírodní cestou, pokouší se eliminovat počet zbytečných návštěv u lékaře a snížit užívání chemických látek. „Veřejnost si uvědomuje, že léky v mnoha případech pouze potlačují vnější příznaky nemocí a neřeší skutečné příčiny. Lidé začínají chápat, že jejich tělo je možné podporovat a tím probouzet jeho detoxikační a regenerační rezervy,“ uvedl lékař Ladislav Šafránek, který se přírodní medicínou zabývá dlouhodobě. „Zájem o přírodní produkty vidím také v tom, že u nich nehrozí takové riziko vedlejších nežádoucích účinků, jako u předepisovaných léků,“ doplnil doktor farmacie Tomáš Arndt.

Internetová poradna ve většině případů nesmí nahrazovat vyšetření u lékaře. Důležitou se stává až poté, co je oficiální medicínou stanovena diagnóza. Před samotným výběrem produktu na internetu je navíc vhodné se poradit s lékařem. „Při výběru přírodních produktů by měli být zákazníci obezřetní. V mnoha případech nemají sami šanci rozpoznat, co je přírodní a co je syntetické. Nesmí se řídit pouze podle ceny, ale měli by využít rad lékařů, kteří jsou jim v případě kvalitních internetových poraden vždy k dispozici,“ dodal doktor Pavel Šácha, odborník na celostní medicínu.