Podnikatelé usilují o snížení plateb za energie. Mění osvětlení i energetické tarify

Poplatky za energie tvoří 7 % celkových nákladů na provoz běžné menší firmy, u velkých podniků je to až dvojnásobek. Způsobů, jak ušetřit za energie při podnikání, je stále víc. Mezi nejoblíbenější patří instalace úsporného osvětlení, optimalizace odběrních tarifů elektřiny a plynu nebo celková modernizace objektů financovaná z dotačních programů. Firmy díky úsporným opatřením ušetří ročně statisíce korun.

U malých firem do 50 zaměstnanců tvoří platby za energie 7 % z celkových provozních nákladů. U středních firem se platby dostávají na 10 % a u velkých podniků už tvoří téměř 15 % z nákladů. Ukázal to výzkum, který pro společnost E.ON provedla na vzorku 933 firem agentura Ipsos. Opatření pro snížení spotřeby energií proto mohou pro firmy znamenat úsporu nákladů v řádu i statisíců korun ročně.

Až 90 % nákladů ušetří úsporné osvětlení

Technologie LED osvětlení, kterou lze instalovat do interiérů i exteriérů, je šetrná k životnímu prostředí a oproti běžným světelným zdrojům dokáže ušetřit až 90 % nákladů na energie. „LED osvětlení je upřednostňováno zejména podnikateli. Oproti běžným světelným zdrojům vyniká dlouhou životností, velkou úsporou energií, odolností vůči poškození i nízkou produkcí tepla. Pro firmy jsou důležité také nízké náklady na údržbu moderních LED světel,“ doplňuje Markéta Baráková, šéfredaktorka portálu Byznys&Energie.

Pozitivní zkušenost s výměnou starého osvětlení za LED technologie má například společnost STARTECH. „Ročně tak ušetříme zhruba 90 MWh energie, což dělá 190 tisíc korun. Úspora na rezervovaném příkonu dosáhne zhruba 20 kilowatt, tedy 26 tisíc korun. Celkem tedy za rok ušetříme 216 tisíc korun,“ počítá Miloš Šildberger, jednatel firmy STARTECH.

Vyplatí se přechod na výhodnější tarif

Snížit účty za energie se snaží menší i větší podnikatelé. Pro živnostníky, kteří pracují přímo z domu i pro větší podnikatele, kteří sídlí ve vlastních budovách, je výhodné využívat například dvoutarifní sazby energie. „O dvoutarifní sazbu energie může žádat každý podnikatel bez ohledu na velikost firmy. Tato sazba umožňuje přepínat mezi vysokým a nízkým tarifem energií,“ říká Michal Doležel z projektu E.ON Rádce. Podmínkou pro získání dvoutarifní sazby je využívání elektřiny pro vytápění nebo ohřev vody. Výhodou je, že si ji mohou sjednat také majitelé elektromobilů.

S modernizací pomohou dotace pro podnikatele

Úspory energií lze často dosáhnout modernizací výrobních hal a dalších firemních budov. Pro řadu firem se mnohdy nákladné a rozsáhlé opravy stávají dostupnějšími díky dotačním programům pro podnikatele. Firmy mohou díky dotacím výrazně zkrátit finanční návratnost provedených opatření.

Dotace je možné čerpat například na výměnu osvětlení, stavební opatření vedoucí ke snížení energetické náročnosti budovy, zvyšování účinnosti výrobních procesů a mnohé další. „Cílem dotačního programu Úspory energie je zvýšení energetické účinnosti podnikatelského sektoru. Program podporuje Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zahrnuje malé i střední podniky,“ popisuje jeden z dotačních programů pro podnikatele František Kotrba, tiskový mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu. Tento program funguje od roku 2014 do roku 2020.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *