Chladírenská technika je stěžejní nejen pro potravinářské provozy, ale i pitevny, márnice a pohřební ústavy

Chladicí a mrazicí boxy jsou hojně využívány nejen v potravinářském a farmaceutickém průmyslu, ale neobešel by se bez nich rovněž ani provoz márnic v tuzemských nemocnicích či pohřební ústavy a krematoria. Stejně jako v případě uchovávání potravin musejí i boxy pro ukládání zemřelých splňovat přísná pravidla na izolaci i hygienu.

Moderní márnice se od těch historických liší jak v provedení, tak částečně i v samotném účelu. Takzvané umrlčí komory se v minulosti nacházely často přímo na hřbitovech nebo v jejich blízkosti a jednalo se jednoduše řečeno pouze o stavby či místnosti, v nichž se držel chlad a kde se dočasně uchovávali nebožtíci před pohřbem. V dobách, kdy panoval strach z pohřbení zaživa, sloužilo toto místo rovněž k ověření, zda je jedinec skutečně mrtvý.

V současné době je již uchovávání zemřelých svázáno přísnými předpisy. „K uložení zemřelých dnes slouží moderní chladicí boxy. Vnitřní teploty v nich jsou určeny zákonem 256/2001 Sb. Při krátkodobém uložení na několik dnů jde o teploty 0 °C až +2 °C, při uložení na dobu přesahující týden pak musí být teplota nižší než −10 °C,“ vysvětluje Petr Píša, prokurista společnosti Frigomont, jež se na chladírenskou a mrazírenskou techniku specializuje.

První typ boxů s teplotou kolem nuly, který zpomaluje proces rozkladu, se běžně používá pro uložení nebožtíků na dobu do jejich pohřbu či kremace. V druhém případě pak boxy s teplotami hluboko pod nulou slouží pro dlouhodobé uchování zemřelých, například v případě, že se ještě nepodařila jejich identifikace.

Kvalitní izolace a odolný materiál

„Základem boxů je chladicí komora sestavená ze sendvičových panelů s polyuretanovou pěnou (PUR) různé tloušťky podle toho, jaká vnitřní teplota je požadována. Právě panely patřičné tloušťky zajistí správnou izolaci. Nedílnou součástí boxů jsou rovněž kvalitní a dobře izolující dveře,“ popisuje Petr Píša s tím, že ve vnitřní výbavě boxu bývá zpravidla rovněž tří až čtyřpatrový lyžinový regál umožňující uložení zemřelých nad sebou.

Pro chlazení boxů se podle velikosti používají chladicí jednotky umístěné na stropě boxu, které dovnitř foukají studený vzduch, případně je jednotka umístěna vně boxu a zkombinována s výparníkem, jenž vzduch uvnitř ochlazuje. Pro chlazení více boxů najednou lze použít výkonnou společnou jednotku umístěnou například vně budovy, o chlad v každém z boxů se pak postarají výparníky napojené na tuto jednotku.

Vedle tepelně-izolačních nároků musejí boxy splňovat i veškeré požadavky na hygienu. „Je potřeba, aby byl celý box omyvatelný a odolný proti všem používaným desinfekčním prostředkům. V tomto ohledu se jako nejvýhodnější materiál na povrch boxu i samotných dveří osvědčil nerez,“ uzavírá Petr Píša z Frigomontu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *