Strojírenský koncern ZKL posiluje svou pozici v Latinské Americe. Firmě se daří zejména v Argentině

Strojírenský koncern ZKL, který se zabývá výrobou ložisek, posiluje svou pozici v Latinské Americe. Klíčovou zemí v tomto regionu je zejména Argentina, kde loni firma zvýšila prodeje o 13 procent. Tato země navíc aktuálně tvoří 60 procent exportu ZKL do Latinské Ameriky. Tradiční výrobce ložisek ale posiluje i jinde, například v Kolumbii.

Koncern ZKL působí celosvětově, Latinská Amerika je podle vedení firmy důležitým teritoriem s řadou specifik, ale i potenciálem růstu. „V Argentině se naše ložiska kromě segmentu agro-průmyslu a sektoru výrobců převodových skříní začínají prosazovat i v hutním a těžebním průmyslu,“ uvedl výkonný ředitel společnosti ZKL Bearings CZ, Jiří Prášil.

Loni firma posílila i v sousední Brazílii, kde měla problémy s distribucí ložisek. Snažila se tam prodávat prostřednictvím jediného importéra s konsignačním skladem. Tento záměr se ukázal jako nefunkční a po změně strategie v loňském roce ZKL prodeje v této zemi v roce 2015 výrazně zlepšila. „Klíčovým pro rozvoj prodejů se stal úspěšný projekt dodávky těsněných soudečkových ložisek do segmentu těžebního průmyslu. Významným segmentem v teritoriu jsou rovně železárny. Pokles prodejů v Brazílii částečně eliminoval prodej soudečkových ložisek v teritoriu Kolumbie, který je již druhým rokem na vysoké úrovni,“ upřesnil Jiří Prášil.

Z hlediska exportu do Latinské Ameriky je pro ZKL aktuálně druhou nejsilnější zemí Mexiko. Loni tam firma udržela tržní podíl z předchozích let. „Úkolem zastupitelské kanceláře je zajistit v zemi technickou a obchodní podporu pro výhradního importéra,“ vysvětlil Prášil.

Koncern loni navýšil podle již auditovaných čísel svoje tržby o 12 procent na 1,7 miliardy korun. Latinská Amerika se na nich podílela částkou 64,2 mil. Kč. ZKL loni vydělaly bez odpisů celkem 144 milionů korun. Zisk byl nižší díky negativnímu kurzovému zajištění, které v konkrétním vyjádření znamenalo pokles zisku o 75 milionů korun. Dalším důvodem nižšího zisku bylo pomalejší uvedení nových technologií pro výrobu válečkových a soudečkových ložisek. Skluz v náběhu těchto technologií byl čtyři až pět měsíců. Výsledky jsou již auditované.

ZKL prezentovala svoje novinky v první polovině května na veletrhu FIMAQH v Buenos Aires. Tento Mezinárodní veletrh strojírenství a technologií pro výrobu je nejdůležitější průmyslovou událostí v Argentině, která se koná každé dva roky za účasti více než 300 firem. Na prostoru 30.000 m2 bylo představeno to nejlepší, co současný trh nabízí spolu s nejnovějšími trendy a směry budoucího vývoje. Firma využívá i podpory státní agentury CzechTrade, která se zabývá prezentací a propagací českých firem. Její první kancelář v Latinské Americe byla založena už počátku roku 2004 v brazilském Sao Paulu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *