Počet státních zemědělských podniků klesl od revoluce o 97 %. Z JZD vznikají vinařské domy, výstavní prostory či kompostárny

Podle statistik Ministerstva zemědělství ČR klesl počet státních zemědělských podniků od revoluce o 97 %. Zatímco v roce 1989 existovalo v České republice téměř 900 státních podniků, v současnosti jich je méně než 30. Podle odborníků však jen zlomek budov slouží k původnímu účelu rostlinné a živočišné výroby. Díky rekonstrukcím se z bývalých budov JZD stávají například vinařské domy, výstavní prostory či kompostárny.

Zemědělství za komunismu dominovaly státní statky a JZD, které disponovaly velkými skladovými i výrobními budovami, kravíny a drůbežárnami. Po roce 1989 jich však naprostá většina zanikla. „V resortu ministerstva zemědělství bylo v roce 1989 asi 890 státních podniků. V současnosti je těchto subjektů pouhých 24,” uvedla mluvčí Ministerstva zemědělství ČR Markéta Ježková. Jejich zastaralý stav byl však pro nové majitele nedostačující. „Řada podniků se proto uchýlila k rekonstrukci budovy, protože vychází finančně lépe než stržení budovy a vystavění nové. Rekonstrukce navíc nevyžaduje úplné přerušení provozu a zajistí budově delší životnost,” vysvětlil Jaroslav Nikodým ze společnosti Borga, která rekonstruuje zemědělské haly.

Nejvíce objektů chátrá v oblasti zemědělství

Nejnovější průzkum agentury Czechinvest odhalil, že nejvíce lokalit typu brownfield, tedy nevyužívaných a zanedbaných objektů, je právě v oblasti zemědělství. Z původních 786 zemědělských lokalit jich k původnímu účelu slouží pouhá čtvrtina. Jejich rekonstrukce je nezbytná nejenom kvůli zchátralému stavu, ale také kvůli modernizaci, kterou české zemědělství prochází. „Zemědělci vyžadují rekonstrukci z důvodu modernizace nebo změny účelu užívání objektu. Například do kravínů instalují moderní cirkulace vzduchu a odvětrání, které společně s osvětlením pozitivně ovlivňují chování krav a tím zvyšují výnosy,” doplnil Jaroslav Nikodým s tím, že jen zlomek budov slouží v dobovém stavebním provedení nebo technickém vybavení k původnímu účelu rostlinné a živočišné výroby. Majitelé nově využívají častěji staré objekty v původním provedení k jiným zemědělským účelům. V Labouni na Jičínsku se například z bývalého kravína staly stáje a v moravskoslezských Bolaticích se budova bývalého JZD přemění na kompostárnu.

Staré budovy JZD nachází nová využití

Kromě zemědělských účelů nacházejí staré budovy JZD nová využití. Dříve zchátralé JZD ve Slušovicích na Zlínsku se například dnes využívá ke konferencím a školením, v budoucnosti se pravděpodobně přemění na hotel. V Předlicích na Ústecku vytvořili architekti z bývalého JZD stylové školící a výstavní prostory, v Bukvicích na Královéhradecku zase z JZD vzniká nové sídlo místního obecního úřadu a informačního centra. Kromě toho architekti navrhují, aby se bývalá JZD přeměnila ve vinařské domy. Ty by měly poskytnout vinařům potřebné zázemí a návštěvníkům ubytování a degustační prostory.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *