Facebook, automatické aktualizace či WatchON. Co snižuje výdrž smartphonu?

Graficky náročné hry, aplikace v pozadí nebo některé systémové nástroje, které jsou automatickou součástí telefonu a o jejichž existenci většina uživatelů ani netuší. To vše snižuje podle odborníků výdrž baterií smartphonů. Výsledky testu v magazínu The Guardian dokonce ukázaly, že aplikace Facebook snižuje výdrž baterie mobilních telefonů až o 20 %. Podívejte se, co všechno může stát za vybitou baterií vašeho smartphonu.

V současnosti velmi populární hra Pokémon GO, kterou využívá jen na území USA přes 20 milionů uživatelů denně, představuje pro telefon zátěž především po grafické stránce. Podobně jako některé další hry tak patří k výrazným požíračům energie vašeho telefonu. Využívá se při ní navíc i GPS navigace, která sama o sobě neustále vyhledává a sleduje aktuální polohu, k čemuž potřebuje trvale zapnutý a aktivní displej. I toto má velký vliv na výkon baterie. Také mobilní verze sociálních sítí se řadí k požíračům energie telefonu. Odborníci dokázali, že odstranění Facebooku ze smartphonu ušetří 15 % životnosti telefonu s operačním systémem iOS a až o 20 % telefonu fungujícím na mobilní platformě Android. Facebook zabírá také značnou část úložného prostoru.

Pozor také na automatické aktualizace

Mezi další aplikace, které uživatelé stahují, a které limitují výkon baterie, patří podle společnosti AVG například Facebook Pages Manager, The Weather Channel, Amazon Shopping, Spotify Music, Netflix, BBC News či Microsoft Outlook. „Délku nabití mobilního telefonu zkracují také automatické aktualizace aplikací a widgetů na nové verze nebo automatické synchronizování dat, například e-mailoví klienti či cloudová úložiště, stejně jako oznámení přicházející ze sociálních sítí či zpravodajských serverů,” vysvětluje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí široký sortiment kvalitních baterií do mobilních přístrojů. Znatelný vliv mají rovněž nativní aplikace a nástroje, které jsou automatickou součástí softwaru telefonu a jsou zpravidla nezbytné pro jeho dokonalé fungování. Například v případě telefonů značky Samsung, které patří mezi nejprodávanější smartphony na světě, jsou největšími pojídači baterie předinstalované služby Beaming Service, Security Policy Updates či Samsung WatchON.

Ukončení všech aplikací neprodlouží výdrž baterie

Praktickým tipem pro úsporu baterie je obvykle ukončení všech aktuálně nepotřebných aplikací a funkcí současně, čímž se prodlouží výdrž baterie i celkový výkon mobilního telefonu. Magazín techbrain.cz však dokázal, že toto tvrzení je pouze zažitým mýtem. Neustálým ukončováním aplikací totiž vyvíjíte na baterii paradoxně větší tlak, než pokud je necháte volně běžet na pozadí. Zde je však mezi aplikacemi značný rozdíl. Platí to jen v případě, že se nejedná o systémovou aplikaci, která se po ukončení znovu obnoví, aby zařízení mohlo vůbec fungovat.

Výdrž baterie ovlivňuje i nastavení jasu či tapety displeje

Velkou část energie z baterie krade také samotný displej, především nastavení jeho jasu. Nápomocný je senzor jasu, který automaticky reguluje nastavení podle okolí a tím pomáhá k úspoře baterie. Také délka času, za kterou dojde k vypnutí displeje či jeho uvedení do úsporného režimu, hraje svou roli. “Automaticky bývá v telefonu nastavena doba zhasnutí obrazovky po zhruba 30 vteřinách, tento horizont se však doporučuje zkrátit na nezbytně dlouhou dobu. Rovněž pozadí displeje, respektive jeho barevné ladění, může snížit množství energie v mobilu. Obecně platí, že tmavé tapety šetří baterii více než ty světlé, radí Tlapák.

Proč šetřit baterii?

Běžná baterie do smartphonů vydrží zhruba 500 nabíjecích cyklů, poté se začnou její vlastnosti zhoršovat. Za předpokladu, že smartphone nabíjíte každý den, vydrží baterie zcela funkční méně než rok a půl, poté je pro správné fungování telefonu zpravidla nezbytné pořídit novou. Pokud odinstalujete všechny výše popsané aplikace a budete dodržovat doporučená pravidla ohledně používání displeje, prodloužíte tím prodlevu mezi nabíjecími cykly a tím pádem prodloužíte i životnost samotné baterie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *