Zájem o 5D filmy letos vzrostl o 37 %, Češi hledají nové zážitky

Lidem už běžná kina nestačí. Stále více hledají rozmanitější prožitek z promítaného filmu. Tento trend se projevuje rostoucím zájmem o filmy v pěti rozměrech. Společnost 5D Cinema Maxim, která provozuje největší síť 5D kin v České republice registruje letos meziroční nárůst poptávky o 37 %. Nejvyšší návštěvnost očekává v prosinci.

Hlavní příčinou zvyšující se návštěvnosti 5D kin je touha maximalizovat prožitek z filmu. 5D film je schopen simulovat skutečnost a to pomocí zvuků a speciálních efektů jako je vítr, vodní pára či pohyb. „Největší předností 5D filmu je rozšířené spektrum dimenzí, které jsou návštěvníci schopni během sledování vnímat. Lidé dokážou registrovat vícero vjemů najednou, což utváří dojem reálně prožité situace,“ řekla Martina Jeřábková, asistentka majitele společnosti 5D Cinema Maxim s tím, že diváky nejvíce láká představa vtažení do děje, kdy po chvíli nerozeznají skutečnost od simulace. Právě tyto prožitky jsou důvodem rostoucí obliby 5D kin. Za první čtvrtletí roku 2015 zaznamenala společnost 5D Cinema Maxim nárůst návštěvnosti o 45 % oproti loňskému roku. „V posledním čtvrtletí očekáváme dosažení vůbec nejvyšší návštěvnosti za dobu našeho čtyřletého provozu. Nejvíce zájemců o 5D filmy pravděpodobně dorazí v prosinci, v posledním měsíci roku tradičně narůstá poptávka o 200 %,“ představila Jeřábková.

Společnost 5D Cinema Maxim aktuálně divákům nabízí možnost výběru více než 30 filmů, které mohou zhlédnout ve 23 městech po celé České republice a Slovensku. Přitom příprava nového filmu o délce 5 minut je velmi náročná a může stát i více než 2 miliony korun. Aktuálně je největší zájem o nové filmy pro děti Penguins a Amazon, horor Dracula či dobrodružný film Ravine Race. „Snažíme se divákům neustále přinášet nějaké novinky. Naším cílem je rozšiřovat nabídku o dva filmy měsíčně. Návštěvníkům může přijít pět minut jako krátká doba, ale z vlastní zkušenosti víme, že při delším promítání nejsou diváci schopni se na 5D film již dostatečně soustředit,“ vysvětlila délku 5D filmů Jeřábková, ze společnosti, která provozuje největší síť 5D kin v České republice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *